Yaşayan Kaya Ciklet Balığı
Latince Adı: Nimbochromis livingstonii
Habitatı: Malawi gölünün sığ çamurlu kesimleri
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Aşırı agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Üreme: Dişiler ortalama 100 adet yumurtayı 28 gün ağızda kuluçka yapar
Sıcaklık: 25 – 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 350 lt
Kayalıklar arasında kaybolabilmeleri nedeni ile Yaşayan kaya ismini alırlar. Malawi ciklet balığı sınıfında yer alan Yaşayan kaya ciklet balığı akvaryum içerisinde de kayalıklar ile dizayn edilen kahverengi bir zemin istemektedir.
Doğal ortamlarında bulunan kayalıklarında kahve tonlarında olması nedeni ile akvaryum içerisindeki dekorun buna uygun olması beklenir. Akvaryum içerisinde bakıldıklarında yaşayan kaya ciklet balıkları ortalama olarak boyları 20cm’e yaklaşmaktadır. Akvaryum içerisinde bakılan balıklara oranla büyük sayılan yaşayan kaya ciklet için büyük akvaryumlarında tercih edilmesi sağlıklı gelişmeleri için önemlidir.
Davranış bakımından da aşırı derecede agresif hareketler sergileyen yaşayan kaya ciklet balıkları karma akvaryumlar içinde bakılırken dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise yüzdükleri seviyede başka tür ciklet balıklarının olmamasıdır.
Kimi zaman kendi türü ile dahi anlaşamayan yaşayan kaya ciklet balıkları için akvaryum içerisinde tek erkek ve en az üç dişi yaşayan kaya ciklet balığının bulunması gerekmektedir.
Aşırı derecede agresif yapıda olan yaşayan kaya ciklet balıkları akvaryum içerisinde etçil beslenmektedir. Üreme dönemlerinde canlı yemler verilmesi üreme sayısını arttırmak için iyi bir yöntemdir. Agresif yapılarını önleme amaçlı olarak suyun derecesinde de çok fazla oynamalar yapılmamalıdır.
Suyun sıcaklığında yaşanan değişiklikleri tehdit olarak alması nedeni ile 3, 4 derecelik ani değişimlerde dahi hareketlerindeki agresif davranışlar artma eğilimi görülecektir. Bu nedenle akvaryum suyunun 25 ve 26 derecelerde sabitlenmesi Yaşayan kaya ciklet balığı için ideal sıcaklıklardır.
serdar
Peki bu yasayan kaya balıkları dışı erkek ayrımı nasıl.yapiliyor bilen bi ustamız bilgi ve resim paylaşımı yaparsa sevinirim
Kerim Usta
Dişiler,erkek yaşayan kaya balıklarına göre daha küçük boyda olurlar ve renkleri daha mat durur diye duymuştum.Yazan Ergün arkadaşım daha iyi cevap verecektir.:)
Ergun
Erkekler dişilere göre daha büyük olup üreme dönemlerinde mavi tonlarında renklere sahip olurlar. Kahverengi ve beyaz desenler dişide yaşam boyu kalıcıyken, erkekte kafadan gövdeye doğru yayılan mavi renk üreme çağından itibaren belirginleşir. Kırmızı rengi belirginleştiren karotenden zengin yemlerle beslendiğinde yüzgeçlerdeki turuncu renkli çizgiler mükemmel görünür.