Vehbi Koç’un Tecrübe, Bilgelik Yansıtan Sözleri

Kategori: Özlü ve Güzel Sözler | 0

 Vehbi Koç’un Tecrübe, Bilgelik Yansıtan Sözleri

Vehbi Koç’un Tecrübe, Bilgelik Yansıtan Sözleri

Vehbi Koç (1901-1996), Türkiye’nin en büyük sanayici ve hayırseveridir. Koç Holding’i kurmuş ve pek çok alanda faaliyet göstermiştir. Vehbi Koç Vakfı’yla da eğitim, sağlık, kültür ve sanat gibi alanlarda destek olmuştur. Vehbi Koç, hayatı boyunca pek çok konuda söz söylemiştir. Bu sözler, onun tecrübe, bilgelik, vizyon, ilke, değer, ahlak, inanç ve duygu gibi yönlerini gösterir. Ayrıca onun hayat felsefesini, başarı sırlarını, iş prensiplerini, sosyal vizyonunu ve kişisel değerlerini ortaya koyar. Vehbi Koç’un tecrübe, bilgelik yansıtan sözlerini okuyarak, onun hayatından ve başarılarından dersler çıkarabilir, kendimizi geliştirebilir ve ülkemize katkı sağlayabiliriz.

  • İşler kötüye gittiği zaman moral bozuluyor. O zaman birdenbire herşeyi kapkara görüp, kötü düşüncelere saplanmamak gerekir. Doğru iseniz, azimli iseniz, her çareye başvurmanız ve hakkınızı aramanız gerekir, iş düzelir.
  • Hayat üniversitesi diploma vermeyen bir üniversitedir. Her gün ders alınacak o kadar çok gelişmeler oluyor ki! Bunlardan hepimiz istifade etmeliyiz.
  • Din insanlar için büyük bir manevi güçtür. Dinsiz ulus olmaz. Ben dindar bir insanım. Ama din ile dünya işlerini birbirine karıştırmamak gereğine kesinlikle inanmışımdır.
  • Bugün Türk sanayinin dış pazarlarda karşılaştığı rekabet, iç pazardaki rekabetten çok daha zorludur. Dışa açılabilmek için; kalite, uygun fiyat ve devamlılık esastır. Hedeflerinizi seçerken gerçekçi olun. Önemli kararları tek başınıza vermeyin. İş arkadaşlarınıza danışın, tartışın ve karara beraberce ulaşın. Kendinize güvenin, yabancıların bizden daha akıllı olduklarını sanmayın. Onların gücü, metodlu çalışmaktan doğmaktadır. Siz de metodlu çalışmaya özen gösterin.
  • Dindarlığım işlerimin ilerlemesine engel olmadı, bana büyük bir güç sağladı. Bazı işlerimde günlerce, aylarca, hatta yıllarca çalıştıktan sonra başarılı olamadım. Aklımın erdiği kadar uğraştım, başarılı olamadım. ‘Allah böyle istedi’ dedim ve rahat ettim.
  • Şahsi düşüncelere, kaprislere kapılarak beceriksiz, kabiliyetsiz adamları iş başına getirmeyiniz. Bütün şirketler kabiliyetli insanların omuzlarında yükselmektedir. Bugün çalıştığımız Ford, Siemens, General Electric gibi müesseseler en büyük misaldir.
  • Bir bölge halkı gereğince eğitilmeden o bölgede kalkınmadan bahsedilemez.
  • Ben varlıklı ve tanınmış bir çok kişinin itibar ve servetlerini kaybettiklerine tanık oldum. Lüks merakı, bol paralar harcanan şatafatlı yurtdışı gezileri, gereksiz borçlanmalar bu çöküşlerin başlıca sebepleriydi. Bu inançladır ki, gençlere çeşmenin suyunun her zaman gür akmayacağını hesaba katarak tedbirli olmalarını hatırlatmayı görev saymışımdır. Bana çok tutumlu hatta cimri diyenlere güler geçerim.
  • Sağlık her şeyin başıdır, o varsa her şey olabilir, yoksa hiçbir şey olmaz.
  • Gençliğin yetişmesine hizmet bir insanlık ve vatan borcudur.
  • Eğitim sisteminin geliştirilmesi ve gerekli yatırımların yapılması Devletin işidir. Zaten herhangi bir bölgenin kalkınmasından sadece özel teşebüsün rolünden bahsedilemez. Ancak devletçe gerekli temel yatırımlar yapıldıktan sonra ve bunlara ilave olarak, özel teşebbüs müspet ve yapıcı bir rol oynayabilir.
  • Koç Grubu şirketleri gelişirken, kafamda iki büyük amaç olgunlaşmıştı. Bunlardan biri uzun yılların emeği olan şirketlerimizi süreklilik ve verimli çalışmayı sağlayacak şekilde yeniden düzenlemekti. Bu amaçla Holding şirketimizi kurduk. İkinci amacım da sosyal hizmet ve bağışlarımızı kurumlaştırmak ve bunların benden sonra da sürekliliğini sağlamaktı. Bu ikinci amacım da Vehbi Koç Vakfı’nı kurduğum zaman gerçekleşti.
  • Daima doğru olanı yapmaya gayret gösaterdim. Aileme, memleketime ve yaşadığım çağa hizmet ettiğim inancıyla büyük bir huzur duyuyorum.

Kaynak:

Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir