27/11/2020 tarihinde yitirdiğimiz değerli Ressam Mehmet Ali Işık abimin sitem için gönderdiği özgeçmişini kendi ağzından dinleyelim. Allah rahmet eylesin.
“1949 yılında Karaman’ın Göztepe Köyü’nde doğdum. İlkokulu doğduğum köyde, ortaokulu Karaman’da (Yunus Emre Ortaokulu ve Lisesi’nde) bitirdim. Lise öğrenimime İzmir Karşıyaka Erkek Lisesi’nde başladım. Ancak rahatsızlığım nedeni ile öğrenimime devam edemedim. İlkokul öğretmenim Mehmet Emin Yıldız’ın resmi sevdirmesi ve yönlendirmesi ile resme olan sevgimi hiç yitirmeden geliştirerek bugüne taşıdım.
Yapıtlarımı hiçbir yapay, zorlamaya kapılmadan doğa ve görülen günlük yaşamın, kültürümüzün ve halkımızın saf; yoğrulmamış ve yozlaşmamış biçimlerini ve yalın yaşamlarını, gösterişsiz sade bir anlatım biçimi ile tuvallerime aktarıyorum. Sanatsal görüşüm; Türk kültürünü otantik yapısını tuvallerime (tuval üzerine yağlıboya) yansıtırken bir yandan da çağımızın önerdiği içerikte tüm boyutları ile insanı, doğayı ve mekanları gerçekçi figüratif anlayışla örgütsel yapıyı kurmaktır. Kaybolmakta olan kültürümüzü genç kuşaklara belgeleyici göndermeler yaparken, çağdaş resim sanatımızın bu alandaki eksikliğine özgün eserler bırakma kaygısı içinde yapıtlarımı gerçekleştiriyorum. Özetle;
Çoğunlukla portre, natürmort, peyzaj ve figüratif eserler vermekte, çalışmalarımda hiçbir ekolden etkilenmeden özgün bir anlatım ile temalarımı güzellik, nostalji, yitirilen değerler ve folklorik öğeler üzerinde kurmaktayım. Devlet müzelerinde, yurtiçi ve yurtdışı birçok kurum ve kuruluşlar ile özel koleksiyonlarda yapıtlarım yer almaktadır.
İlk anda anımsayabildiğim yapıtlarımın bazıları; Almanya, Belçika, Fransa’da özel koleksiyonlar da Amerika’da Kültür Ataşeliği ve Askeri Ataşeliği, Ege Ordu Komutanlığı Müzesi’nde, İzmir Betontaş Genel Müdürlüğü, Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü ve devlet müzelerinde yer almaktadır.
- 1971- 5. DYO Resim ve Heykel Yarışması’nda bir eserim sergilendi.
- 1978- Türk-Amerikan Kültür Derneği Kişisel Sergi. (Yabancı koleksiyonerle Kültür Bakanlığı Devlet Resim Heykel Müzesi’nce eserlerim alındı.)
- 1982- Ümit Yaşar Oğuzcan Galerisi Karma Sergisi.
- 1987- TÖBANK Sanat Galerisi AİSEL Karma Sergisi
- 1987- Turgut Pura Vakfı Karma Sergisi (İzmir Betontaş Genel Md. özel koleksiyonunca eserim alındı. )
- 1998- Yaşarbank İzmir Sanal Galerisi Kişisel Sergi (Ayrıca bu sergiden Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’ne ve Banka Genel Müdürlüğü özel koleksiyonuna birer resim alındı.)
Eserlerimi sık sık sergileme yerine resim sanatımıza kalıcı, özgün yapılar verme çabası içindeyim.”
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Geleceğin Teknolojisi - 2 Aralık 2024
- Elektrik Mühendisliği: Akıllı Enerjiye Giden Yol - 2 Aralık 2024
- Tarihten Bir Efsane: Köroğlu ve Kırat - 30 Kasım 2024