Pusula Gülü ve Rüzgar Gülü
Gül sembolü, yüzyıllar boyunca haritalarla ve doğru yolu gösteren ruhlarla ilişkilendirilmiştir. Hemen her haritanın üzerine çizilen pusula gülü, kuzey, doğu, güney ve batıyı gösterirdi.
Rüzgar gülü olarak bilinen sembol ise sekiz ana rüzgar, sekiz ara rüzgar ve onaltı çeyrek rüzgar olmak üzere, toplam otuziki rüzgarın geldiği yönü gösterirdi. Bir dairenin içine yerleştirildiğinde, pusulanın bu otuz iki noktası mükemmel bir biçimde otuz iki yapraklı geleneksel gülü andırırdı. Kuzey ucu okbaşıyla işaretlenmiş yön gösteren çizim, günümüze kadar pusula gülü olarak anılmıştır.
Yerkürenin üstünde, gül çizgisi yani boylam(meridyen) kuzey kutbundan güney kutbuna çizilen hayali başlangıç çizgisidir. İlk denizciler bu boylamlardan hangisinin gül çizgisi (sıfır boylamı) olduğunu bulmaya çalışırlardı, yani dünyadaki diğer boylamların hesaplanabileceği çizgiyi…
Bugün bu çizgi İngiltere’de, Greenwich’ten başlamaktadır. Ancak, Greenwich başlangıç meridyeni olarak seçilmeden çok önce, tüm dünyanın sıfır meridyeni Paris’teki Saint-Sulpice Kilisesi’nin üstünden geçerdi. Saint-Sulpice’deki pirinç işaret, dünyanın ilk başlangıç meridyeninin bir anısıydı ve Greenwich bu şerefi Paris’in elinden 1888 yılında aldığı halde, asıl gül çizgisini görmek hala mümkündür.
Kaynak:
- Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı
Bir yanıt yazın