Nomofobi Hakkında Bilgi

Nomofobi Hakkında Bilgi

Nomofobi ilk olarak 2008 yılında İngiltere Posta İdaresi tarafından yapılan araştırmayla ortaya çıkmış mobil telefon yokluğu ve bunun sonucunda çevrim içi olamama, haberleşememe korkusuna verilen genel addır.

Nomofobi; İngilizce “no mobile phobia –  Nomophobia” kelimelerinden türetilmiştir. Akıllı telefon bağımlılığı günümüzde günlük yaşantımızı artık büyük ölçüde etkilemiştir. Cep telefonu ve sosyal medya bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlılıklardaki mekanizma ile işliyor.

Kişi nasıl ki bağımlı olduğu şeye ulaşamayınca yoksunluk belirtileri yaşıyorsa, gittikçe daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsa, nomofobide de aynı etkiler görülmektedir.

Hatta yine bağımlılıktaki gibi birçok kişi telefonunu daha az kullanma kararı alabiliyor; yani bırakmaya çalışmayı deneyebiliyor. Modern çağ fobisi olarak nitelendirilebilecek bu korkunun altında yatan ise modern çağın tetiklediği yalnızlık, izolasyon, korku gibi duygulardır.

Bu bağımlığa sahip insanların genel özellikleri ise şöyle sıralanabilir.

  • Düzenli olarak akıllı telefonları yanlarında taşıyıp onunla çokça vakit geçirme,
  • Kişinin telefonu yokken kendini “eksik” gibi hissetmesi, boşluk duygusu yaşaması,
  • Birden fazla mobil cihaza sahip olup yanlarında şarj aletlerini taşıma ve Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme,
  • Sürekli telefonu kaybetme,kapsam alanı dışında kalma, internet veya kontör bitmesi korkusu,
  • Sık sık arayan veya mesaj gönderen olup olmadığını kontrol etme ve yatakta telefonla birlikte uyuma,
  • Endişe ve stres yarattığından dolayı yüz yüze sosyal etkileşim yerine ve sosyal medya üzerinden sanal iletişim kurmayı tercih etme,
  • Telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, mide krampları gibi bir takım anksiyete belirtileri yaşaması.

Nomofobi Nasıl çözülebilir?

Öncelikle kişinin bunu bir sorun olarak kabul etmesi ve bu durumla ilgili bir farkındalık geliştirmesi gerekiyor. Bağımlılık her neye olursa olsun bağımlılıktır. Telefonlar çok önemlidir ama asla gerçek ilişkilerin yerini tutmaz. Kişinin hayatındaki hangi boşluğun ikamesi olarak telefonu kullandığını ve ona bağımlı olduğunu anlaması, o konuda hayatını değiştirip dönüştürmesi ya da yenilemesi için bir fırsat olabilir. Bu konuda ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınabilir.

Kaynak:

  • Acıbadem Hastanesi -acıbadem. com.tr
  • Mobil Telefon Yoksunluğu Korkusu (Nomofobi) Yayılımı:Türkiye’den Üniversite Öğrencileri ve Kamu Çalışanları Örneklemi-Haluk ERDEM, Ufuk TÜREN, Gökdeniz KALKIN
Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir