Madagaskar ve çevresindeki ormanlarda yaşayan, iri gözlü, uzun kuyruklu bazı memeli hayvanların genel adı. Maymunlar takımındandır. Gündüzleri ağaç dallarında dinlenir, gece faaliyet gösterir. Nebati ve hayvani gıdalarla beslenir. Uzun kuyruklu ve yumuşak tüylüdür. En küçük türleri fare büyüklüğündedir.
Lemur sözcüğü, Latince lemures sözcüğünden gelir ve gecenin ruhu ya da hayalet anlamına gelir. Bu isim, iri ve parlak gözleri ile tuhaf çığlıkları nedeniyle verilmiştir.
Ağaçlarda yaşayan tüylü büyük gözlü lemurun 32 ayrı türü vardır. Soyları tehlike altındadır. Lemurlar annelerinin tüylerine tutunacak kadar büyümeden anneleri onları ağızlarında taşır. Lemurlar yaklaşık 18 sene yaşayabilirler. Bu hayvanlar gün doğarken kahvaltı etmeyi , bütün sabah güneşlenmeyi , öğlen şekerleme yapmayı ve öğleden sonra atıştırma yapmayı severler. Yuvaları yoktur. Ağaçlarda uyurlar.
En küçük lemur türü 25 gr ağırlığında olan Cüce Lemurdur. En büyüğü İndiridir. Kuyrukları ise 40-50 cm’yi bulur. Gözlerinin ve ağızlarının etrafı siyahtır. Yerde gezinirken siyah-beyaz halkalı kuyruklarını yukarı kaldırırlar. Kedi miyavlamasına benzer sesler çıkarırlar. Çoğunlukla bitkisel besinlerle beslenirler. Ağaçtan ağaca rahatça sıçrarlar. Kulakları oldukça büyüktür. Madagaskar’ın güney kısımlarında boldur. Mayıs aylarında çiftleşirler. İlk zamanlar yavrularını göğüslerinde taşırlar. Yavru geliştikçe annenin sırtına çıkar.
Lemur Türler
- Halka Kuyruklu Lemur
- Kırmızı Ruffed Lemur
- Indri Lemur
- Gri Fare Lemur
- Golden-Crowned Sifaka
- Coquerel en Sifaka
- Yakalı Kahverengi Lemur
- Siyah Lemur
- Aye Aye- Verreaux en Sifaka
Lemur sadece Madagaskar Adaları alanların etrafında yaşayan bulunmuştur. Orada çok farklı bir yaşam alanı var. Bazıları orman bölgelerinde ve diğerleri yapmak son derece iyi, sıcak çöl şartlarında gelişirler. Onlar tüm meyve, fındık, ve onları hayatta böcek tüketiyor.
Bir yanıt yazın