Katil Kordiseps Mantarı
Bilimsel adı Cordycipitaceae olan ve fransızca Cordyceps, Türkiye’de ise Kordiseps olarak adlandırılmaktadır. Bu zaman kadar 400 den fazla çeşiti tespit edilmiştir.
Katil kordiseps mantarı böcek ve eklembacaklıların beynine ve diğer iç organlarına yerleşen parazit mantarlardır. Bazı türleri ise yaşamlarını, başka mantar türlerinin üzerinde sürdürür.
Bu canlı sadece Çin’in Yunnan, Sçuan, Thiskhai ve Tibet gibi eyaletlerinde, 3500 metre yükseklikteki dağlık bölgelerde yaşamaktadır. Bir çok küçük böcek türleri kurbanları arasındadır.
Örneğin karıncaların beynine yerleştikten sonra beyin kontrolü kordiseps mantarının eline geçer. Karınca artık beynini kontrol edemez ve yön duygusunu kaybetmiş vaziyettedir. Olduğu yerde sürekli dönme ve anlamsız hareketler yapmaya başlar.
Bu durumu fark eden karınca kolonisi ise derhal hasta karıncayı koloniden uzaklaştırırlar. Aksi halde tüm koloni mantarın etkisi altına girerek yok olur. Yön duygusunu kaybeden karınca ise mantarın isteği üzerine bir bitkinin sap kısmından yukarıya doğru tırmanarak çenesini bitki sapına geçirerek orda ölür.
Kordiseps mantarı baş kısmı çenesi sabit bir şekilde dalda takılı kalan karınca beyninden dışarıya çıkar. Bir hafta boyunca olgunlaşan mantar sporlarıını oluşturarak başka kurban böcekleri beklemeye başlar.
Kordiseps mantarı farklı tür böceklere kurbana özel yöntemler uygulamakta uzmandırlar. Örneğin kışın toprak altında tüylerle kaplı bir koza biçiminde yaşayan bu canlının, yaz mevsiminde sporları kelebek kurtçuğu üzerine tutunarak asalak olarak yaşar.
Bir yaz boyunca tırtıl ile birlikte gezerek beslenir. Fakat tırtıl kelebeğe dönüşmeden bu parazit kurtçuğun beynini ele geçirerek toprak altına inmesini sağlar. Parazit kışın toprak altında bakteriye dönüşerek kurtçuğun iç organlarını yer ve yok eder. Kurtçuktan geriye saydam olan dış tabakası olduğu gibi kalır. Bu döngü sürekli tekrarlanır.
Bu canlı, olağanüstü doğal bir antibiyotik halini almaktadır ve bir çok hastalığa iyi gelen ilaç olarak Çinliler tarafında kullanılır.
Bu canlının evrimleşerek ileride insanlara büyük bir tehlike oluşturacağını düşünmeden edemediğimi de itiraf edeyim.
Kerim yarınıneli
Kaynak:
- es.wikipedia-org-wiki-Cordyceps
- nl.wikipedia-org-wiki-Cordyceps
- Youtube-com-watch?v=XuKjBIBBAL8
- Resim Kaynak: wikimedia-org
Bir yanıt yazın