Joseph Rudyard Kipling, Hindistan’ın Bombay şehrinde doğdu. Babası bir sanat okulunun müdürüydü. İlk beş yılını Bombay’ da geçiren Kipling, yerli dadısından gayet güzel Hintçe öğrenmişti. Ayrıca, Hindistan’da yaşayan hayvanlara dair çeşitli masallar, hikâyeler dinlenmişti. Beş yaşına bastığı zaman, İngiltere’ye okula gönderildi.
Rudyard zayıf bir çocuktu. Annesinden, babasından uzak kalmak da onu çok üzmüştü, hastalandı. Babası gelip onu Fransa’ya götürdü, gezdirdi. Sonra gene İngiltere’ye döndüler. Rudyard Kipling, okula ancak 12 yaşında başlayabildi.
17 yaşına bastığı zaman da gene Hindistan’a döndü. Babası Lahor müzesine müdür tâyin edilmişti. Rudyard Kipling «Lahor Sivil ve Askeri Gazetesi» nin yazı kadrosuna alındı, ilk şiir ve hikâyelerini bu gazetede yayınlamıştır.
Kipling, 1889′da Japonya – Amerika yolundan İngiltere’ye döndü, Londra’da yerleşti. Yolda Amerikalı bir genç kızla evlenmişti. 1891 ‘de «The Light That Failed» (Sönen Işık) adındaki romanını tamamladı. İnsanlığın ıstırabını gerçekçi bir üslûpla anlatan bu eser çok beğenildi. Karısiyle birlikte bir ara Amerika’da kaldıktan sonra İngiltere’ye döndü. 1901′de çalıştığı gazete adına Boer Savaşı’nı takip etmek üzere Afrika’ya gitti. Aynı yıl yayınlanan «Kim» adındaki romanı onu bütün dünyaya tanıttı. Bu eser, Hindistan’ın toplum hayatını, dini âdetlerini, özelliklerini, çeşitli törelerini büyük bir ustalıkla anlatır.
Kipling, Birinci Dünya Savaşı başladığı zaman siyasetle yakından ilgilendi. Kadınların seçim hakkına sahip olmalarını istemiyordu.
Siyasi davranışları yüzünden pek çok düşman kazandıysa da herkes onun yazarlıktaki ustalığını gene kabul ediyordu. Kipling, tek oğlunun savaşta ölmesine pek üzülmüştü. Savaşta ölenler için yazdığı bir şiir İngiltere’de ün saldı.Şiir ve romanlarının yanında zamanın en usta hikâyecisi olarak tanınan Kipling, küçük hikâye sanatını çok iyi biliyordu. Hayatını yazı yazmakla geçiren İngiliz hikâyecisi 1936 yılında Londra’da öldü.
Eserleri
- Hortlak Rikşav – Çeviri: Halikarnas Balıkçısı,
- Cengel Kitabı,
- Dilek Evi,
- Korkusuz Kaptanlar (Captains Courageous),
- Kim, Küçük Çocuklar İçin Hikayeler, Hayatın Zorlukları (Life’s Handicap),
- Günlük İşler (The Day’s Work),
- Gezi Mektupları (Letters of Travel),
- Orman Çocuğu,
- Öylesine Hikayeler,
- Sonlar ve Başlangıçlar (Limits and Renewals),
- Sönen Işık,
- Korkusuz Genç
Bir yanıt yazın