Jiddu Krishnamurti’nin Sözleri ve Öğretisi
Jiddu Krishnamurti, 1895-1986 yılları arasında yaşamış, Hindistan asıllı bir düşünür, konuşmacı ve yazardır. Hindistan’ın Madanapalle kentinde doğmuş, 13 yaşındayken Teosofi Derneği tarafından “dünya öğretmeni” olarak seçilmiştir.
Bütün dünyada geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmış, konuşmaları ve yazılarıyla insanın kendini tanıması, özgürleşmesi ve farkındalıkla yaşaması gerektiğini vurgulamıştır. Konuşmaları ve yazılarıyla dünyada geniş bir etki yaratmıştır. Kendi adıyla basılan eserler ise “dünyayı dolaşarak yaptığı konuşmalardan” derlenmiştir.
- Dünyayı ve dünyadaki şeyleri sevmediğimiz, onlardan yalnızca yararlandığımız için yaşamla bağımızı yitirdik. Şefkat duygumuzu, duyarlılığımızı, güzel şeylere tepkimizi yitirdik; doğru ilişkinin ne olduğunu ancak bu duyarlılığın yeniden kazanılmasıyla anlayabiliriz. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 16. sayfasında yer almaktadır.)
- Sadece sessizce dinleyin… Neden oynamak zorunda olduğunuzu, neden yemek yemek zorunda olduğunuzu, neden nehre bakmak zorunda olduğunuzu, neden zalim olduğunuzu sormuyorsunuz, değil mi? Bir şeyi yapmak istemediğinizde başkaldırıyor, neden yapmak zorunda olduğunuzu soruyorsunuz. Ama okumak, oynamak, gülmek, zalim olmak, iyi olmak, nehri, bulutları görmek, tüm bunlar hayatın parçalarıdır; ve okumayı bilmezseniz, yürümeyi bilmezseniz, bir yaprağın güzelliğini takdir edemezseniz, yaşamıyorsunuz demektir. Yaşamın bütününü anlamanız gerek, sadece küçük bir parçasını değil. İşte bu yüzden okumak zorundasınız, işte bu yüzden gökyüzüne bakmak zorundasınız, bu yüzden şarkı söylemek, dans etmek, şiirler yazmak, acı çekmek ve anlamak zorundasınız; çünkü tüm bunlar hayattır… (Bu söz, [Eğitim ve Yaşamın Anlamı] adlı kitabının 13. sayfasında yer almaktadır.)
- Yalnızca içi boş olan doldurulmak ister ve boş bir kalp, guruların peşinde koşmakla ya da başka bir yoldan sevgiyi aramakla doldurulamaz. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 17. sayfasında yer almaktadır.)
- Mevcut eğitim sistemimiz bize yaptığımız işi değil, başarıyı sevmeyi öğrettiği için kötüdür. Eylemin sonucu eylemden daha önemli hale gelmiştir. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 18. sayfasında yer almaktadır.)
- Sorun tanrının olup olmaması değil, onu nasıl bulacağımızdır… (Bu söz, [Tanrı Üzerine] adlı kitabının 2. sayfasında yer almaktadır.)
- “Hakikat, her yaprağın altında, her gülüşte, her göz yaşında, kişinin sözcüklerinde, duygularında, düşüncelerinde. Ama öylesine gizlenmiş ki, onu görmek için örtüsünü kaldırmak zorundayız. Örtüyü kaldırmak sahte olanı keşfetmektir; sahte olanı tanıdığınız an o ortadan kalkar, hakikat açığa çıkar. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 19. sayfasında yer almaktadır.)
- Sadece özgür akıl sevginin ne olduğunu bilebilir. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 17. sayfasında yer almaktadır.)
- Derinlemesine hasta bir topluma uyum sağlamak bir sağlık ölçütü değildir. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 16. sayfasında yer almaktadır.)
- Eğitimin gerçek amacı uyandırmaktır. (Bu söz, [Eğitim ve Yaşamın Anlamı] adlı kitabının 14. sayfasında yer almaktadır.)
- Gözetleyen gözetlenendir. (Bu söz, [Özgürlükten Kaçış] adlı kitabının 6. sayfasında yer almaktadır.)
- Sen dünyasın. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 19. sayfasında yer almaktadır.)
- İnsanlar hızla akan yaşam nehrinin yanında kendilerine küçük bir havuz kazarlar, işte o havuzda kokuşur, o havuzda ölüp giderler. (Bu söz, [Yaşamın Anlamı] adlı kitabının 8. sayfasında yer almaktadır.)
- Bir kimseyi sevmenin ne demek olduğunu biliyor musunuz? Bir ağacı, bir kuşu ya da bakıp gözettiğiniz bir hayvanı sevebilir misiniz? Size hiçbir karşılık vermese, gölgesinden de yararlanamasanız, arkanızdan da gelmese, size bağımlılık duymasa gene de sevebilir misiniz? (Bu söz, [Yaşamın Anlamı] adlı kitabının 9. sayfasında yer almaktadır.)
- Tek amacım var: İnsanın özgürleşmesi; insana sınırlarını yıkmak konusunda yardımcı olmak. (Bu söz, [Yaşamın Anlamı] adlı kitabının 10. sayfasında yer almaktadır.)
- Eylemlerimiz bilgi ve zaman üzerine kurulu olduğu için, insan zamanın kölesidir. Düşünce sürekli sınırlıdır, bu nedenle biz çatışma ve mücadele içinde yaşarız. Psikolojik evrim yoktur, çünkü psikolojik zaman yoktur. (Bu söz, [Bunları Düşün] adlı kitabının 20. sayfasında yer almaktadır.)
- İnsan, kendi düşüncelerinin farkında olduğu zaman görecektir ki; düşünen ve düşünce şeklinde bir bölünme vardır. Gözlemleyen ve gözlemlediği, deneyimleyen ve deneyimlediği. Sonunda bunun bir illüzyondan ibaret olduğunu keşfedecektir. Sonra sadece saf bir gözlem kalacaktır, geçmişin ve zamanın gölgesini içermeyen bir kavrayış. Bu zamansız kavrayışı zihne derin, köklü bir mutasyon getirir. Bütünsel, toptan omuzlama asıl en önemli harekettir. Psikolojik açıdan düşüncenin getirdiği her şey toptan omuzlandığında, yalnız ondan sonra orada aşk vardır, aynı zamanda merhamet ve zeka olan…(Bu söz, [Özgürlükten Kaçış] adlı kitabının 7. sayfasında yer almaktadır.)
- “İnsan duygusal belleğinde kayda geçmiş “anı”ları tekrar tekrar hatırlayarak acı çeker. Bu yüzden de geçmişte yaşar. Geçmiş ve Gelecekte yaşayan kişi de an’a dikkatini veremez. An’da kendisini, “şimdi ve burada” yaşayamaz. Farkındalık ışığını an’a yöneltemeyen kişi, bir an sonra geçmiş olacak anların karanlığında kalmaya kendisini mahkûm eder. İşte bu karanlık, Cehaleti, bencilliği, bağımlılığı doğurur. An’ da tüm farkındalığımızla dolu dolu yaşadığımızda hiçbir eksiklik kalmayacağı için bir an sonra “geçmiş” olacak bu an, eksikliği tamamlamak için bizi kendisine geçmişe doğru çekmez. Ve biz yeni bir An’ı deneyimlemek üzere tümüyle Özgür oluruz. (Bu söz, [Farkındalığın Işığı] adlı kitabının 85. sayfasında yer almaktadır.)
Kerimusta.com/Kerim Yarınıneli
Kaynak:
- J. Krishnamurti Quotes (Author of Freedom from the Known) – Goodreads.
- TOP 25 QUOTES BY JIDDU KRISHNAMURTI (of 628) | A-Z Quotes.
- Quotes by Krishnamurti • Krishnamurti Foundation Trust.
Bir yanıt yazın