Göz Seğirmesi Neden olur?

Kategori: Bilgi Dağarcığı | 0

Göz Seğirmesi

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesi hayatın birçok döneminde karşı karşıya kalınabilecek genelde çok da ciddi olmayan bir durumdur. Ancak, iltihaplı göz kapağı, gözde kuruluk, ışığa hassasiyet veya göz nezlesi gibi daha ciddi durumların da habercisi olabilecek bir semptomdur.

İltihaplı göz kapağı, yani blefarospazm, genellikle yetişkinliğin orta ya da ileri dönemlerinde ortaya çıkan ve ilerleme gösterebilen bir durumdur.

Kadınlarda erkekelere oranla iki kat daha fazla görülür, ciddi bir durum olmamasına rağmen ilerleyen vakalarda günlük hayatı dahi etkileyebilir. Yorgunluk, stres, fazla ışık, rüzgar veya hava kirliliği gibi sebeplerle oluşabilir.

goz-kuruluguna-ne-iyi-gelirGenelde durmayan göz seğirmesi ve göz tahrişi ile başlayan bu durum ilerledikçe ışığa karşı bir hassasiyet oluşturarak görüşünüzü bulanıklaştırabilir.

Daha ciddi durumlarda kasılma o kadar güçlüdür ki göz kapakları dakikalarca kapalı kalabilir.

Eğer göz seğirmeniz bir haftadan fazla sürüyorsa, seğirme sırasında göz kapaklarınız tamamen kapanıyorsa, kasılmalar yüzün diğer kısımlarını da etkiliyorsa, gözünüzde kızarıklık ve kabarma gördüyseniz ya da üst göz kapağınız akıntı yapıyorsa bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Doktorunuz beyinden veya sinirsel bir problemden şüpheleniyorsa sizi muayene edecek ve buna göre yönlendirecektir.
Göz seğirmesi nedenleri nelerdir?

Ciddi ve sürekli olmayan göz seğirmesinin sebepleri ise aşağıdaki gibidir:

1) Stres: Stres altındayken herkesin vücudu buna farklı şekillerde reaksiyon gösterir. Seğiren gözler ise stresin yalnızca bir göstergesidir ve gözlerde kasılma yaşadığında bu durum sıklıkla görülür.

2) Yorgunluk: Uykusuzluk, sebebi stres olsa da olmasa da göz seğirmesine sebep olabilecek bir başka nedendir. Fiziksel yorgunluk da gözlerde veya diğer kaslarda gerginliğe sebep olabileceğinden dinlenmeye özen göstermelisiniz.

3) Göz gerilmesi: Gözü etkileyen durumlar, gözlüğe ihtiyacınız varsa veya gözlüğünüzü değiştirmek istiyorsanız oluşabilir. En küçük problemlerde bile gözlerin yorulmasına ve sonuç olarak da seğirmesine yol açabilir. Bu durumda bir göz doktorundan randevu almak isteyebilirsiniz.

Göz gerilmesi fazla uzun sürelerce bilgisayarlarda, tabletlerde veya akıllı telefonlarda zaman geçirmekten dolayı da ortaya çıkabilir. 20 dakika kuralı bu konuda işinize yarayabilir, her 20 dakikada bir ekrandan gözünüzü ayırıp, sizden 6-7 metre uzaklıktaki bir nesneye 20 saniye veya biraz daha uzun süre bakmanız yeterlidir. Bu küçük egzersiz göz kaslarınızın yorgunluğunu azaltır.

4) Kafein: Çok fazla kafein kullanımı göz seğirmesini tetikleyebilir. Kahvenin kafeinsiz versiyonlarını deneyerek veya daha yumuşak içeceklere geçiş yaparak kafeini kesebilirsiniz. Bir veya iki hafta içinde göz seğirmenizin kaybolduğunu göreceksiniz.

5) Alkol: Kafein gibi alkol de göz seğirmesine sebebiyet verebileceğinden bir süre alkolü kesmeniz fark edilebilir bir fark yaratacaktır.

6) Göz Kuruluğu: Özellikle 50 yaş üzerinde göz kuruluğu sıkça yaşanır. Göz kuruluğu alerji karşıtı ya da antidepresan gibi bazı ilaçlar, lens kullanımı, aşırı kafein ve alkol kullanımı veya bilgisayarda uzun vakitler geçirmek sebebiyle oluşabilir. Yorgun ve stresliyseniz göz kuruluğunuz artabilir.

7) Besin dengesizliği: Magnezyum gibi bazı besin maddeleri göz kasılmasını artırabilen etkenler arasında görülmüştür.

8) Alerji: Göz alerjisi olan kişiler kaşıntı, şişkinlik veya göz sulanması gibi durumlar yaşayabilir. Gözlerini ovduklarında göz kapağı dokularına ve göz yaşlarına histamin salgılar, histaminin ise gözde seğirmeye yol açabileceği bilinmektedir.

Göz seğirmesi nasıl geçer?

  • Yoga, nefes egzersizleri, evcil hayvanlarla veya arkadaşlarınızla zaman geçirmek, hobilerinize ve kendinize zaman ayırmak stresi azaltacak yöntemlerden yalnızca bazılarıdır.
  • Eğer beslenme şeklinizin size tüm besleyici maddeleri sağlamadığını düşünüyorsanız bir kan testi yaptırarak vücudunuzdaki besinsel dengesizlikleri tespit edebilir ve buna uygun beslenmeye başlayabilirsiniz. Hatta iğne veya ilaç takviyesi bile alabilirsiniz.
  • Göz kapaklarınızı kumlu gibi hissetmeniz ve göz kuruluğu durumunda doktorunuzla görüşerek en doğru tedavi şeklini belirleyebilirsiniz. Bu süreçte doktorunuzun önerdiği bir göz damlası veya göz çevrenize nemlendirici sürmek spazm riskini azaltabilecek çözümler arasındadır.
  • Yukarıda da bahsedildiği gibi kafein ve alkol kullanımı göz seğirmesini oldukça etkilemektedir, bu sebeple kafeinsiz içecekler tercih etmeniz ya da daha yumuşak içeceklere yönelmeniz sizi olumlu etkileyecektir.
  • Düzenli uyku ve dinlemeye de dikkat ettiğiniz sürece göz seğirmesi genelde bir veya iki haftada ortadan kaybolan bir durumdur.
  • Eğer tüm önerileri denemenize rağmen bir düzelme göremediyseniz, blefarospazm ve benzeri bazı göz rahatsızlıklarından şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek sorunun kökenini araştırmalısınız.

Kaynakça:

  • Allaboutvision. com/conditions/eye-twitching.htm
  • Webmd. com/eye-health/why-your-eyes-twitch#1
Takip Et Ergunca:

Herkes Cennete Gitmek İster ama Hiç Ölmeden Cennete Gidilir mi?

Son yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir