Fen bilimlerinin en önemli yasası her şeyin yıprandığını söyleyen yasadır. Entropi yi genellikle termodinamiğin ikinci yasası olarak tanımlamışlardır.
Sembolü ise S’dir. Termodinamiğin ikinci yasasına göre “Entropi (düzensizlik) ya aynı kalır ya da giderek büyür. Evrendeki entropi asla küçülemez.” Fakat Termodinamiğin üçüncü yasası da Entropi ile oldukça alakalıdır.
Üçüncü yasada “Sıcaklık mutlak sıfıra yaklaştıkça, en durağan halindeki bir elementin kusursuz bir kristalinin entropisi de sıfıra yaklaşır.” denilmektedir.
Her iki yasadan da anlaşılacağı üzere Entropi özünde bir sistemdeki düzensizliğin ve rastgeleliliğin ölçülmesidir. Bu duruma göre faydalı iş enerji miktarını azaltırken, faydasız enerjiyi artırır. Günümüzde Entropi Fizik, İstatistik, Kimya, Felsefe ve daha bir çok alanda ele alınmaktadır.
Entropi’den bazı Örnekler;
- Dünya’da yaşam, Güneş’ten gelen entropiyle beslenir.
- Bitkiler Güneşten aldıkları enerjiyi evrene fayda düzenlilik sağlar bu da entropiyi azaltır.
- Yapbozda parçalar yerine kondukça entropi düzensizlik yani entropi azalır.
- Canlılar yaşlanır ve ölür, otomobiller paslanır ve evrendeki düzensizlik artar.
- Yukarıdan bırakılan bir taş, aşağı düşmek ister. Çünkü aşağı dediğimiz nokta, yukarı dediğimiz noktadan daha düşük bir enerji seviyesine sahiptir.
- Demir bir kaba sıkıştırılan bir gaz kendini dışarı atmak ister. Çünkü dış ortamdaki gazlar daha düzensizdir.
- Baskı ile kontrol altına alınan toplumlar o baskıyı kırmak isterler. Çünkü baskı onları bir düzene sokmak ister ancak toplum daha düzensiz olmak ister.
Kaynaklar:
- İtusozluk. com/ goster . php/termodinamik+yasalar
- Evrenbilim. com/ termodinamik – yasalari
- Wikipedia
- Science20 . com
Bir yanıt yazın