Ebola Virüsü Hastalığı Hakkında Bilgi

Ebola Virüsü Hastalığı Hakkında Bilgi

Ebola Virüsü Hastalığı

Eskiden Ebola hemorajik ateşi olarak bilinen ebola virüsü hastalığı (Ebola virus disease “EVD”), insanları ve diğer primatları etkileyen ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalıktır.

Virüs, vahşi hayvanlardan (meyve yarasaları, kirpi ve insan olmayan primatlar gibi) insanlara bulaşır ve daha sonra, enfekte kişilerin kanı, salgıları, organları veya diğer vücut sıvılarıyla ve yüzeylerle doğrudan temas yoluyla insan popülasyonunda yayılır. ve bu sıvılarla kontamine olmuş malzemeler (ör. yatak takımları, giysiler).

Ortalama EVD vakası ölüm oranı yaklaşık% 50’dir. Geçmişteki salgınlarda vaka ölüm oranları% 25 ile% 90 arasında değişmiştir.

İlk EVD salgınları, Orta Afrika’da tropikal yağmur ormanlarının yakınındaki ücra köylerde meydana geldi. Batı Afrika’daki 2014–2016 salgını, virüsün ilk olarak 1976’da keşfedilmesinden bu yana en büyük ve en karmaşık Ebola salgınıydı.

Bu salgında diğerlerinin toplamından daha fazla vaka ve ölüm vardı. Ayrıca, Gine’den başlayarak daha sonra kara sınırlarını geçerek Sierra Leone ve Liberya’ya hareket ederek ülkeler arasında da yayıldı.

Pteropodidae ailesinin (meyve yarasaları) doğal Ebola virüsü konakçıları olduğu düşünülmektedir.

Semptomları

Kuluçka süresi, yani virüs bulaşmasından semptomların başlamasına kadar geçen süre 2 ila 21 gündür. Ebola ile enfekte bir kişi, semptomlar geliştirene kadar hastalığı yayamaz.

EVD semptomları ani olabilir ve şunları içerir: ateş, yorgunluk, kas, ağrı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı. Bunu kusma, ishal, kızarıklık, bozulmuş böbrek ve karaciğer fonksiyonu semptomları ve bazı durumlarda iç ve dış kanama (örneğin diş etlerinden sızıntı, dışkıda kan) izler. Laboratuvar bulguları arasında düşük beyaz kan hücresi ve trombosit sayısı ve yüksek karaciğer enzimleri bulunur.

EVD’yi sıtma, tifo ateşi ve menenjit gibi diğer bulaşıcı hastalıklardan klinik olarak ayırt etmek zor olabilir. Virüsün varlığını doğrulamak için bir dizi teşhis testi geliştirilmiştir.

Tedavi ve korunma

Ebola için kanıtlanmış bir tedavi yoktur, ancak erken dönemde yapılan basit müdahaleler hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırabilir. Bu, sıvılar ve vücut tuzları (ağızdan veya damardan verilir) ile rehidrasyon ve düşük tansiyon, kusma, ishal ve enfeksiyonlar gibi spesifik semptomların tedavisini içerir.

Kan ürünleri, bağışıklık tedavileri ve ilaç tedavilerini içeren bir dizi potansiyel tedavi şu anda değerlendirilmektedir.

El hijyeni, Ebola virüsünün yayılmasını önlemenin en etkili yoludur.

RVSV-ZEBOV olarak bilinen deneysel bir Ebola aşısı, 2015 yılında Gine’de yapılan büyük bir denemede ölümcül virüse karşı oldukça koruyucu olduğunu kanıtladı. Bir halka aşılama protokolü kullanarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki mevcut salgına yanıt olarak kullanılıyor.

Bir salgın sırasında sağlık kuruluşları, vaka yönetimi, gözetim, temas takibi, laboratuar testleri, güvenli gömüler ve toplum katılımı dahil olmak üzere bir müdahale paketi uygular.

Ebola bulaşma risk faktörlerini azaltmak için topluluklarla birlikte çalışmak, salgınları kontrol etmek için çok önemlidir.

Kaynak:

  • Dünya Sağlık Örgütü
Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir