Çeşmeli kilise Karaman il merkezinde Tapucak Mahallesindedir. Kilise Surp Asvadzadzin olarak kayıtlarda geçmektedir.
17. ve 18. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Çeşmeli Kilise düzgün kesme taşlarla yapılmış bir Ermeni Kilisesi’dir. Tapucak mahallesi o dönemlerde Ermeni ve Rum’ların yaşadığı bir mahalledir. Kilisenin avlusunda bulunan ve üzerinde melekler ve kabartmalar olan çeşme nedeniyle Çeşmeli Kilise denilmiştir.
Bu kiliseye adını veren çeşme şu anda Karaman Müzesinde sergilenmektedir.
Kilise altı adet taş sütun üzerine uzunlamasına yapılmış ve kubbe duvarlar üzerine bindirilmiştir. Üç adet sahanlığı olan kilisenin Güney ve Kuzeye açılan iki adet kapısı bulunmaktadır. Mihrabının sol tarafında vaftiz hücresi günümüze kadar muhafaza edilmiştir.
Çeşmeli Kilise ,Cumhuriyet döneminden 1980 yılına kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. Bu nedenle dış mimarisini etkilemese de ufak tefek ilaveler yapılmıştır. Daha sonra Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafında 2007 yılında restore edilerek halka açılmıştır. Bina restorasyonu yapılırken dış kısmı pek sorun olduğunu sanmıyorum.
Fakat iç kısmının cezaevi olması nedeniyle sıvalarla kapatılmış olduğunu cezaevi boşaltıldıktan sonra görmüştüm. Uzman bir ekip ile iç kısımlarının restorasyonunun güçlükle yapıldığı görülmektedir. Sıvaların kaldırılmasıyla süslemeler ve dini resimler yıllar sonra tekrar gün yüzüne çıkartılmıştır. Cezaevi olmasının bu zaman kadar ayakta kalmasına da yardımcı olduğunu düşünüyorum.
Bu sıvalar sayesinde süslemeler ve dini resimler gizli kalmış ve Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün çabalarıyla günümüze kadar gelebilmiştir. Yeterince Turist tarafından bilinmediği kanaatindeyim. İnşallah bizimde bu konuda bir katkımız olmuştur…
Kerim Yarınıneli
Bir yanıt yazın