Çernobil Faciası

Kategori: Haberler | 1

Çernobil Faciası
Bir deney sırasında meydana gelen 20’nci yüzyılın en büyük nükleer kazası, Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki nükleer güç reaktörünün dördüncü ünitesinde, gece 01.30 sularında meydana geldi.26 NİSAN 1986 Yılındaki  kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda radyoaktif madde salındığı, olaydan dört gün sonra tüm dünya tarafından öğrenildi.

Deneyin amacı, reaktörün çalışması aniden durdurulduğunda, buhar türbinlerinin daha ne kadar süreyle çalışmayı sürdüreceğini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceğini öğrenmekti.

26 yıl önce yaşanan patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon bulutu yüzünden Ukrayna, Belarus ve Rusya’nın batısındaki bölgelerde yaşayan yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaza sonrası çalışma ekibinde bulunanlar ve o bölgedeki insanların kurtulma şansları olmadı. Bu da yetmezmiş gibi çevresinde bulunanlar ve çocukları da bu faciadan etkilenen kişilerdi. Tiroid kanseri en çok başgösteren hastalık oldu o dönemde ve önüne geçmek çok zordu. Lösemi…O dönemin baş belasıydı ve ölü sayısı gün geçtikçe artıyor ve bu facianın yaraları kapanmıyordu. Çernobil 2000 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdü etrafına bir duvar çekildi tabii bu duvar hiçbir işe yaramadı ve yapılan baskılar sonucu 2000 yılında Çernobil’in sonu geldi ve kapatıldı.Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının 200-250 katı kadar daha fazla radyoaktif madde yeryüzüne sızdı ve deney gerçekten ölümcül bir hal aldı. Kaza sonrası Kuzey yarımküredeki hemen hemen her alanda Çernobil’in etkileri ve zararları gözle görülür şekildeydi. Bunun yanı sıra rüzgar ve iklim olaylarının da etkisiyle radyoaktif maddelerden farklı farklı ülkeler de nasibini aldılar. 150.000 km² toprağı etkisi altına aldığı ve kirlettiği söyleniyor araştırmacılar tarafından. Almanya’nın güneyinde ve İngilterede insan ölümleri ve kanser riski daha da arttı bunun yanı sıra hayvan ölümlerinin önü kesilemedi.

Radyasyondan etkilenen 150 bin kilometrekarelik alanda halen 6-7 milyon kişi yaşıyor. Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 428 bini çocuk 2.4 milyon Ukraynalı, başta kanser olmak üzere, felaketten kaynaklanan birçok sağlık problemleriyle mücadele ediyor.

Reaktör çekirdeğinde yaşanan patlamalar, atmosfere çok miktarda radyoaktif yakıtın ve ham maddenin yayılmasına ve grafit moderatörünün tutuşmasına neden oldu. Reaktör herhangi bir sağlam muhafaza kazanı ile kaplanmadığı için, radyoaktif parçacıkların yayılımı kolaylaştı.

Ülkemizde Trakya ve Karadenizde etkisini gösteren Çernobil özellikle Karadeniz bölgesi halkının toprağını bitirmiş durumda iken o dönemde hükümet yetkilileri halka zararsız olduğunu göstermek için çay içiyorlardı…

Şimdi o dönemden yürek burkan resimler…

Çernobil Faciası 1 – img15343

 

Çernobil Faciası 2 – 25 06 2007 0018224001182763367 unknown thumb 1

 

Çernobil Faciası 3 – 26krankesKind thumb

 

Çernobil Faciası 4 – 929 thumb

 

Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir