Zaro Ağa, 1774 veya 1777 yıllarında, Bitlis’te Mutki, Meydan Mahallesi’nde doğmuştur. Bilimsel olarak kanıtlanmasada kaynaklara göre 157 ya da 160 yıl yaşamış, Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı ve bazı yabancı kaynaklara göre ise dünyanın en uzun yaşayan birkaç kişisinden biridir.
Zaro Ağa toplam, 10 Osmanlı padişahı, 28 sadrazam, 1 cumhurbaşkanı, 5 başbakan görmüş, 6 savaşa katılmış ve bazı kaynaklara göre yedi, bazı kaynaklara göre 13, başka bir kaynağa göre ise 29 kez evlenmiştir. Beşi kız, sekizi erkek 13 çocuğu ile 29 torunu olmuştur.
18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’a gelerek, Selimiye Kışlası, Beşiktaş, Ortaköy Camii ve Tophane Nusretiye Camii inşaatlarında çalışmıştır. Elli yaşlarında uzun yıllar İstanbul Hamal Topluluğu’nun başında kalmıştır.
Daha sonra operatör Emin Bey’in şehreminliği zamanında belediye serhademelliğine getirilmiş ve bu vaziyeti ölümüne kadar sürdürmüştür. Böylece son günlerini İstanbul’da geçirmiş ve 29 Haziran 1934 tarihinde Şişli Etfal Hastanesi’nde vefat etmiştir.
Yapılan otopside Zaro Ağa’nın oldukça uzun yaşamasına rağmen tüberküloz, kalp büyümesi, beyinde damar tıkanıklığı ve üç böbreklilik gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi. Mezarı Eyüpsultan kabristanında, Pierre Loti Kahvesi’ne çıkan yokuşun ortalarında, yolun ikiye ayrıldığı yerde, sol taraftadır. Hamidi başlıklı mezar taşında “Bitlisli Şemsi Ağa oğlu 160 yaşında ölen Zaro Ağa’nın ruhuna Fatiha” ifadesi yer almaktadır.
Kaynak:
- Wikipedia-org-wiki-Zaro_Ağa
- Resim: Wikipedia.org-wiki-Zaro-Ağa
Bir yanıt yazın