Bitlis Gezilecek Görülecek Yerler

Bitlis Gezilecek Görülecek Yerler

Bitlis; Doğu Anadolu bölgemizde sıcak insanları, tarihsel yapıları ve doğanın bölgeye tanıdığı güzelliklerle bilinmektedir. Bitlis’in güzelliklerine geçmeden önce biraz tarihine göz atalım.Bitlis 2016 yılı genel nüfus sayımlarında 342.387 olarak kayıtlara geçmiştir. İsmini ise Makedonya Kralı olan Büyük İskender’in kaleyi yaptırdığı dönemlerde, ordunun komutanlarından olan Bedlis’ten almaktadır. Burası konum olarak vadide olduğundan ve tarihsel yapıları ağır bastığından ”Vadideki Güzel Şehir” olarak ta bilinir. Şimdi herkesin o güzel doğayı ve tarihsel yapıları göz atmak isteyeceği mekanları incelemeye başlayalım.

Süphan Dağı;

Sönmüş eski bir stratovolkandır. Van Gölü’nün Kuzey’inde olan bu dağ aynı zamanda Doğu Anadolu’nun üçüncü yüksek doruğudur ve üzeri bir buzul ile örtülüdür. Bu dağa Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 8-10 saat arasında süren bir tırmanışta mümkündür. Tırmanışa Doğu Cephesinde bulunan Aydınlar Köy’ünden başlanır. Doğanın eşsiz manzaralarıyla bütünleşen bu yolculuk unutulmaz bir anı olacaktır.

Selçuklu Mezarlıkları;

Ahlat ilçesinde bulunan Selçukluları 12. ve 13. yüzyılda inanışlarına ve yaşam biçimlerine göre inşa ettikleri yapıtlardır. O dönemdeki kısıtlı teknoloji ile nasıl bu kadar kusursuz hazırlandıkları aklımızda şüphe bıraksa da, gerçekten Bitlis’te mutlaka görmeniz gereken duraklardan biridir.

Bitlis Kalesi;

Kale M.Ö 312 yılında Büyük İskender’in, Bedlis adlı komutana inşa görevi vermesi ile yapılmıştır. 2800 metrelik bir yüzeye kurulmuş, yüksekliği 56 metre ve sur genişliği 7 metre olan bu kalenin içerisinde 300 ev, 1 han sarayı ve çarşı bulunmaktadır. Bu kalenin Doğu Cephesinden idam cezası kesinleşen kişilerinde infazı gerçekleştirilmiş. Restorasyon çalışması yapılmadığından dolayı ve çok eski bir yapı olduğu için şuan sadece Kale bulunmaktadır.

Gök Meydan Camii;

Görülmesi gereken bir diğer durağımız ise bu tarihi Camiidir. Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından 1150 yıllarında inşa edilmiştir. Camiiden ayrı olarak yükselen minaresinin dışından, kıble tarafını işaret ettiği bilinmektedir. İbadet saatleri haricinde gezebileceğiniz bir noktadır.

Ulu Kümbet;

Ahlat’ta bulunan en büyük kümbettir. Bunun için halk arasında Ulu Kümbet olarak bilinir. Tam olarak tarihi bilinmiyor ama araştırmacıların ortak kararı 13, yüzyılda yapıldığıdır. İki katlı olan bu kümbetin alt katı mumyalık, üst katı ise ana mekandır. Kümbetin hikayesi ise şöyle; Bir usta ve çırağı birer kümbet yaparlar. Zaman geçer ve ustanın kümbeti yıkılırken çırağın kümbeti hala sağlamdır. Bu yüzden asıl ismi Usta-Şagirt Kümbetidir.

https://buradasin.com/bitlis-gezilecek-yerler/

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı tarafından yazılan son yazılar (Hepsi)

Yorum yapmaya ne dersiniz?