Bıldırcının Beyliği Arpa Biçimine Kadardır Anlamı:
Bu atasözü halk arasında “Bıldırcının Beyliği Arpa Biçilene Kadardır” diye de bilinmektedir. Atasözünü anlayabilmek için bıldırcını ve doğadaki yaşam şeklini bilmek gerekir.
Bıldırcın tavuksu hayvanların en küçüğüdür. Bu nedenle uzak mesafeler gidemez. Bıldırcınlar; tarım alanları, çayırlar, bozkır ve yarı çöllerde bulunurlar. Besinleri taneli tahıllar, ot tohumları, bitkiler, böcekler, kurt, tırtıl, karınca ve küçük salyangozlardır. Yavrularını hayvansal besinler ile besledikleri için çabuk gelişirler. Bıldırcınlar küçük oldukları için ekinler arasında korunaklı rahat bir yaşam sürerler. Bu rahatlık ekinlerin biçilmesi ile aniden sona erer. Artık kendilerini saklayan ekinler ortadan kalkınca açıkta yavrularıyla beraber korumasız bir şekilde kalırlar. Bunu fırsat bilen avcılar tarafından rahatça avlanırlar.
Atalarımız bıldırcının düştüğü bu durumu örnek alarak atasözü haline getirmişler. Bu sözü halk genellikle makam sahibi birinin makamı elinden gidince artık eskisi kadar saygı göremeyeceğini belirtmek için kullanırlar. Bunun yanında başkalarının sırtından rahat bir yaşam süren kişilerin yararlandığı kaynakların ortadan kaybolması halinde yaşadığı zorlukları anlatmak için de kullanırlar.
Türk Dil Kurumu ise “Bıldırcının Beyliği Arpa Biçimine Kadardır” atasözünü, “her kazancın bir sonu vardır” olarak açıklamaktadır.
Kerim Yarınıneli
Bir yanıt yazın