Arjantin Dogo Köpekleri
Dogo Argentino Apartman Dairesinde Beslenebilir mi?
Dogo Argentino tam bir arazi köpeğidir, ve av amaçlı üretilmiştir. Bu hayvanlar çok güçlü ve cüsselidir. Havlamayı hiç sevmezler, genelde sessiz ve sakindirler. Tüy dökmez ve köpeklere has olan kokuyu barındırmazlar (çok çok az bir kokusu vardır) Ancak bu özelliklerine rağmen apartmanda beslenemeyecek kadar büyük ve enerji doludurlar. Kısacası bahçeniz yoksa almamanız önerilir.
Aile bireyleriyle iyi geçinir mi?
Dogolar aşırı sadık hayvanlardır, her ne kadar güçlü olsalarda sahiplerini iyi tanır ve benimserler, evde yaşayan 2 yaşında çocuktan tutunda 60 yaşındaki büyük annenize kadar aile bireylerini sahiplenirler ve asla onlara zarar vermezler. O kadar dikkat ederlerki evin içerisinde birinizin ayağına bile basmazlar. Yani bu konuda sorun yaşamazsınız.
Dogo argentino evdeki diğer köpeğimle anlaşır mı ?
Eğer ikiside erkekse pek anlaşabildiklerini söyleyemem, bir başkanlık savaşı içine girecekler ve bu köpekler çok güçlü olduğundan kavga durumunda ayırmanız çok güçtür. Bu sebeple ya yavru haldeyken beraber beslemeye başlayın (2 köpekte yavruyken) yada karşı cins olmasına özen gösterin.
Eğitim süreci kolay mıdır?
Bu tarz güçlü ve doğası gereği saldırabilecek bir tür olduğundan profesyonel eğitim şarttır. Eğitim maliyeti yaklaşık 800-1000 TL arasıdır.
Dogoların Genel Özellikleri
- Tamamen düz beyaz renkte ve burnu siyah olmalıdır.
- Az duyma yada hiç duymama gibi ırsi problemleri olabilir.
- Derisinde siyah benekler olması sağlıklı olduğunu gösterir. (Tüylerde değil)
- Dogolar asla ve asla maskeli olmaz, maskeli diye satılan köpekler dogo argentino değildir. Almayınız.
- Tavuk etine genelinin alerjisi vardır ve profesyonel mama ile beslenmelidir.
Antreman ihtiyacı nasıldır?
Dogolar günlük olarak antreman yapmak zorundadır, minimum günlük 1 saat zaman ayırılması gerekmektedir. Dogolar yüzmeyi çok severler, eğer deniz kenarı bir yerde yaşıyorsanız her gün yüzmesi bütün antreman ihtiyacını karşılayacaktır. Bu köpekler özellikle doğa gezilerine bayılırlar.
Saldırganlık ve Av iç güdüsü
Öncelikle Dogo Argentino ırkının canavar olduğu ön yargısını unutun. Bu ırk aslında fino lardan bile daha sakindir, Dogo nun saldırması için kendi bölgesine yabancı birinin girmesi, onun yemeğini alması yada aile bireylerine zarar gelmesi gerekmektedir. Bunun haricinde asla hiçbir insana yada hayvana saldırmaz.
Dogoları tehlikeli kılan en büyük özellik onun av alanına (bölgesine) giren canlıya asla havlamaz, bunun yerine en uygun pozisyona gelene kadar saklanması ve saldırmasıdır. Bununda sebebi tamamen av köpeği olmasıdır. Ayrıca köpeğiniz duymuyorsa üzülmeyin, burnu en hafif kokuları bile 1-2 kilometre öteden algılar ve gerekli tepkiyi vermesini sağlar.
Dogo Argentino, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. Alın dışa doğru çıkınılıdır, burun ucuna doğru yumuşak bir kıvrımla sonlanır. Uzun güçlü çenesi ve güçlü dişlerle tamamlanan başı oldukça büyüktür ve bir bütünlük oluşturur.
Güçlü dişler makas tarzı, birbirini karşılayacak şekildedir. Kulakları uzun ve kıvrık olarak kabul edilmekle birlikte kesilerek dik olarakta kabul görmüştür. Kesik kulaklar bakışına daha sert bir görünüm kazandırmaktadır.
Dikkatli, akıllı ve tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi veya koyu ela renkte olabilir. Burun ucu daima siyah renktedir. Göğüs kafesi geniş ve oldukça derindir. Kare şeklini andıran bu geniş göğüs yapısı güçlü bir görünüm kazandırır. Vücüdu beyaz, sık, parlak ve ipeksi düz tüylerle kaplıdır. Tüyler tek tabakalı ve kısadır. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı boyuna esneklik kazandırdığından av sırasında korunmasına yardımcıdır. Kuyruğu oldukça uzundur ve sürekli aşağıda taşıdığı kuyruğunu ancak heyecanlandığı zaman yukarıda sallar.
Karakteri
Dogo Argentino mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. Çocuklarla iyi anlaşır. Tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. Oldukça zeki olan bu ırk kolay eğitim alır. Ancak güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir.
Yetişkinleri agresiflik göstermekle birlikte genellikle uyarılmadıkları sürece saldırganlık ve meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Argentino herkes için uygun bir seçim olmayabilir. Dominat ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yetiştiriciler uygun yavruyu uygun sahip ile birleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Yavru dönemlerinden itibaren birlikte bulundurulduğu taktirde diğer petlerle iyi anlaşabilir. Irkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine erken dönemlerde başlanmalıdır.
Yaşam Ortamı
Dogo Argentino egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayabileceği bahçeli bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bahçede kalabilir ancak dondurucu soğuklarda mutlaka kapalı bir yerde olmalıdır. Ilıman iklimleri sever.
Egzersiz İhtiyacı
Avcı bir ırk olan Dogo Argentino’nun günlük egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır.
Bakımı
Kısa ve tek tabakalı olan tüylerin bakımı oldukça kolaydır. Köpeklere özgü kokusu yoktur. Uzadığında kolayca içe kıvrılan tırnakların bakımına özen gösterilmeli ve düzenli olarak kısaltılmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker. Salya ise hiç yok denecek kadardır, ağızlarında salya görmenizin imkanı yoktur.
Kökeni
Dogo Argentino yeryüzündeki en yeni köpek ırklarından biridir. Bu köpek Arjantinlilerin ulusal övünç kaynağıdır ve onunla en az futbol ve tango kadar gurur duyarlar. Dogo’nun tarihi oldukça yenidir ve çok iyi bilinmektedir.
Irkın yaratıcısı Prof. Dr. Antonio Nores Martines bir genetik uzmanı ve tutku dolu bir avcıydı. 20.yy başlarında Arjantin’de av düpedüz tehlike demekti, çünkü gerek uçsuz bucaksız kayalıklar ve çalılıklardan oluşan arazi, gerekse de tehlikeli hayvanlar (puma, jaguar ve Avrupa yaban domuzu) her avı gerçek maceraya dönüştürüyordu.
Dünyadaki hiçbir köpek bu koşullarda avlanamıyor, denendiklerinde ise kendileri “av” oluyorlardı.
Antonio Martines’in hayali av içgüdülerine sahip olan, uzun mesafeleri koşabilen, iyi koku alabilen, bir pumayla teke tek dövüşüp onu alt edebilecek kadar güçlü, dövüş sırasında alabileceği yaralar yüzünden mücadeleyi bırakmayan ama aynı zamanda ve en önemlisi de insanlara ve diğer köpeklere karşı gereksiz agresiflikten yoksun bir köpek cinsi yaratmaktı.
Antonio Martines’in hayalini kurduğu köpeğin özellikleri yeryüzündeki hiçbir köpekte bir arada yoktu. İstediğini elde etmek için birçok köpek cinsinin en iyi özelliklerini bir araya getirmesi gerekiyordu. Karşısındaki işin çok uzun, yorucu ve belki de imkansız olduğunu biliyordu, ama başaracak olursa bütün dünyayı hayrete düşürecek bir köpek cinsinin ortaya çıkacağını da çok iyi biliyordu.
Yeni ırkın temeli olarak Perro de Pelea’yı (Kordoba Beyaz Dövüş Köpeği – günümüzde soyu tükenmiştir) aldı. (Bazı kaynaklara göre 30 dişi) Buna tam 9 farklı köpek ırkı ekledi ve uzun yıllar sonunda amacına ulaştı. Kullandığı bütün köpekler safkandı ve çiftleşmeler sonucu doğan yavrular arasından en elitlerini seçiyordu.
Seçilen ırklar da tabii ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu.
Dogo Argentino Nasıl Ortaya Çıktı ?
- Bir puma veya yaban domuzuna yetişmek ve ona saldırmak için hızlı ve cesur köpeklere ihtiyaçları vardı ve Antonio Nores Martines ve kardeşi Avgustin Nores Martines’e göre bu köpek İrlanda Kurt Tazısı’ndan başkası olamazdı..
- Elde edilen köpeğin büyüklüğünü korumak ve kas yapısını daha da geliştirmek için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu.
- Avrupa’daki en popüler av köpeklerinden biri olan Pointer mükemmel koku alma duyusunu verdi.
- Bulldog’un geniş göğsü, yere sağlam basışı ve gözü pekliği, kardeşlerin yeni cins için seçtikleri diğer özelliklerdi.
- Boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen “Köpeklerin Gladyatörü” Bullterrier cesaret, korkusuzluk, çeviklik özelliklerini verdi.
- Kafa tasını ve genel olarak bütün iskeleti güçlendirmek ve büyütmek için Danua tercih edilen bir sonraki cins oldu.
- Dünyanın en güçlü köpek çenelerinden birinin sahibi Dogue de Bordeaux yeni cinsin zaten güçlü olan çenelerini biraz daha geliştirdi.
- Arjantin pampaslarında avlanmak için kolaylıkla seçilebilen bir renk olan beyaz için Pirenei Dağ Köpeği kullanıldı.
- En son kullanılan cins olan Boxer yeni cinse sağlam psikoloji ve canlılık verdi.
- Artık sonuca ulaşılmıştı. Yeni köpek bütün beklentileri karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda çok üstün birkaç özellik daha sergiliyordu.
- Ne yazık ki 1956 yılında Prof. Dr. Antonio Nores Martines trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti ve ortaya çıkan bu yeni köpek ırkının Uluslararası Köpek Federasyonu (FCI) tarafından resmen tanınmasını (1964) göremedi.
- Kardeşi Avgustin bu cinsin popüler hale gelmesi için elinden geleni yaptı ve onun sayesinde bu yeni ırk yok olmaktan kurtuldu. Gittiği her yere yanında Dogo Argentino yavrularını götürüyor ve oradaki üst düzey kişilere hediye ediyordu. Daha sonra Arjantin’in Kanada’daki büyükelçisi olarak Kuzey Amerika’ya gittiğinde yine yanında birkaç Dogo götürerek köpeğin orada da tanınmasını sağladı.
Başkalarıyla Geçinme
- Başka köpeklerle geçinme(++)
- Başka petlerle geçinme (+++)
- Çocuklarla anlaşma (++++)
- Yabancılara davranış (+++)
- İtaat seviyesi (+++)
- Eğitilebilirlik (++++)
- Koruma özelliği (+++++)
- Egzersiz ihtiyacı(+++++)
- Oyunculuk (++++)
Boyut ve Ağırlık
- Irk boyutu Büyük
- Yükseklik Erkekde 62-68 cm
- Yükseklik Dişide 60-65 cm
- Kilo Erkekde 45 Kg
- Kilo Dişide 36 Kg
- Tüy Özellikleri
- Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
- Tüy Yapısı Düz, tek tabakalı, parlak ve ipeksi
- Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
- Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir veya
- banyo yaptırılabilir
- Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
- Taşıdığı Renkler Beyaz
Irk Özellikleri
- Kişilik: Dominant, Zeki, Oyuncu, Korkusuz, Cesur, Ailesine Sadık
- Kötü Huyları: Uyarıldığında agresifleşebilir
- Yetenekli Olduğu Görevler: Bekçilik, Avcılık, Koruma, Arama ve Kurtarma, Polis, Asker, İş köpeği
- Yaşadığı iklim: Ilıman İklim
- En uygun yaşam alanı: Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Sağırlık, Deri problemleri, Kalça çıkığı görülebilmekle birlikte genel olarak sağlıklı bir ırktır - Yaşam Süresi: 11-13 yıl
- Diğer İsimleri: Argentinian Mastiff, Argentine Dogo
- Bağlı Olduğu klüp: FCI, NKC, OREBA, APRI
- Kökeni: Arjantin
Lütfen dikkat:
Bu konu sadece insanları bu köpekler hakkında bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bizden eğitim için yardım istemeyiniz. Bizler Dogo eğitimcisi, satıcısı, aracısı ve veteriner değiliz.Bu konuda eğitim veren firma ve kişilerle herhangi bir bağlantımız yoktur.
tuna
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=437835102955523&set=a.255686724503696.61178.100001871126559&type=1&theater bahsettiğim köpeğim bu şuan da 10 ay 1 haftalık felan ama 26 kilo civarında sanırım boy ve kilo olarak yeterli gelişmedi bu sorun yavrulara yansırmı?
Kerim Usta
35-40 falan olması gerekirdi ama çok zayıfta değil…Fakat dişiler biraz daha az kilolu olurlar.Yavrulara yansırmı derseniz onu bilemeyiz.Belki soya çekim varsa devam edebilir.Çok sorun etmezseniz iyi olur.
Kerim Usta
Merhaba;
yüklediğiniz fotoğrafı ya sildiniz ya da erişime kısıtladınız.Fotografı resim yükleme siteterinden (Örnek : http://www.imageshack.us ) gibi bir siteye yükleyip linkini bize verebilirsiniz.Öncelikle sağır olduğunu nasıl tesbit ettirdiğiniz önemli…Kulakta bi tıkanma veya sonradan olan bir hastalık sebebiyle sağır olmuşsa yavru alınabilir.Fakat sağırlığın kalıtımsal olup olmadığını tesbit etmeniz lazım.Sağırlığı kalıtımsal olupta yavrusuna aktaran 35 ırk köpekler içinde Arjantine dogo’da bulunmaktadır.Kalıtımsal sağırlıkların tedavisi yoktur.Bu yüzden kalıtımsal bir hastalık olanlara yavru önerilmez.Bu konudaki takdir sizindir.Teşekkürler.
Ergün kardeşiminde bu konudaki yorumlarını bekleyelim.
tuna
web site bölümüne köpeğimin resimini içeren bi foto attım bakmanız için benim köpeğim ortalama 10 aylık ama kilo olarak çok az geliyor bana standartlara göre şuanda 26 kilo benden önce bakan arkadaşımmı iyi bakmamış yoksa ilerleyen zamanlarda yani 18. ayına kadar normal boyutunu kilosunu alırmı köpeğim ırk olaraka yüzde yüz dogo anne ve babası fcı dan scrli renk olarak siyah leke hiç yok tüyde zaten olamaz ama deridede yok bendekinde renk olarakta tertemiz süt beyazı ve sağır duyması için yapabileceğim her hangi birşşey warmı ve yavrusunu almak istesem aynı sorunlarla karşılaşırmıyım şimdiden teşekkürler
Alperen
benım 1 yasında bir dişi dogom var 5 gündür benimle benden önceki sahibi ıyı ılgılenmemış hayvanın gelişimı tam değil gibi geliyo bana resmini göstermek isterim size ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim
Ergun
önemli değil inşallah siz bakımını iyi yapın
Deniz
köpeğin enerjisini atabileceğime inanıyorum çünkü yazın zeynayla sabahtan akşama kadar gezerdik nerdeyse. izmir bornovada oturuyorum özkanlardan çıkar k.park falan bayağı yürürdük evde de zeynanın gıkı çıkmaz full uyurdu şimdi sbs ye çalışıyorum dersaneden eve 6.10 da geliyorum 7-9:30 a kadar gezdiriyorum ki zeyna burların en hiperaktif köpeklerinden biridir en hızlı olandır ama enerji olarak ik 3 te yerini alabilir :)
Ergun
siz bu işi zaten biliyorsunuz.
Deniz
belirtmediğim için özür dilerim tabiki zeyna mı sokaklara barınaklara vermiycem üstte bi soru daha sorucaktım unuttum zeyna 8 aylık oldu bu saatten sonra kısırlaştırılır mı? bunu sorucaktım ve yani zeyna köpeklerle kavgası anlaşamamazlığı hiç olmaz yani dogo alırsam onla %100 alışır evde kedim var nisan da 5 yaşına girecek onu bile çok sever benim kızımm:))
Ergun
cinslerin kendi aralarında uyuşmazlıkları genelde olur ama alacağınız dogoyu küçük alıp eğitimini zeynanın oluşumunda yaparsanız inşallah bir sıkıntı olmaz.biliyorsunuz dogo büyüdükçe ele avuca sığmaz.doğasında hareket vardır.buna rağmen beslemenizde sakınca olmayacağına inanıyorum.gerekirse bir birinden uzak tutarsınız.
Deniz
Merhaba, benim bi sorum olacaktı benim şuan 8 aylık 20 kilo civarında golden / sokak köpeği kırması bir kızım var (Zeyna) 14 yaşındayım annem ile birlikte kalıyorum yakında bahçeli / müstakil bir eve taşınacağız oraya dogo alabilir miyiz sizce ben ona bakabilir miyim ? “sen ona bakamassın çok kuvvetli hayvan sana saldırır “vs.vs diyenler var fakat ben zeynayı gezdirirken pitbull u olan bi abiyle tanıştım kendisinin pitbull u normal boyutlarda kaslı yumuşak huylu saldırgan olmayan korumacı bi pitbull beni ve zeynayı sever arada bende gezdiririm yani asıl sorum Ben bir Dogo ya baka bilir miyim sizce? ben bakabilirim diyorum çünkü köpeklerle büyüdüm hep dışarda oynar güreşirim o pitbulla da ama annem , bazı tanıdıklar falan bakamassın diyor sizinde görşünüzü alabilir miyim :)
Ergun
vallahi nedesek yalan olur. iyi eğitim verip küçükten yetiştirebilirsin destek alarak becereceğine inanıyorum.bahçeli eve taşınacağınızdan dolayı daha iyi olacak.çünkü dogolar hareketli köpeklerdir.inşallah bakarsın diyelim…
Kerim Usta
8 aydır birlikte oldugun Zeyna ne olacak?
musab
anladım abı tesekkur ederım bıde dogolar tavuga alerjısı var dıye duydum dogrumu deyılmı bılmıyorum.? pekı ev yemeklerını tavsıye edıyomusunuz her gun olmamak sartıyla cunku maması yetısmıyo baya yıyo bende bazen ev yemeklerıyle desteklıyorum… egıtımı kac aylıkken verırsem daha ıyı olur onerecegınız ucuz bıyer varmı pekı tam egıtımı alması ıcın ben ankaradayım abı… bıde son sorum dogo beneklı olurmu??? yoksa beneklı olanlar orjınal deyılmı ?? sımdıden tesekkur ederım bılgılerınız ıcın cok yardımcı oluyosunuz sayenızde cok sey ogrenıcem ….
Ergun
kiloda bir problem yok dişinde ne olduğunu anlayamadım.veteriner baktıysa bizim birşey söylememize lüzum yok sanırım.besleme konusunda piyasada mama çok fakat yeterli gelmez.bunun yanında.tavuk kırıntıları dediğimiz yiyeceklerle takviye yapılabilir.kesinlikle çiğ vermemeye özen gösterin.göbek bağı bahsettiğiniz gibi bir olayla ben karşılaşmadım olacağınıda tahmin etmiyorum.veteriner baktıise bel fıtığı olup olmadığını bilir.köpeğinizin yüremesinde sıkıntı varmı yok mu veteriner daha iyi anlar.teşekürler
musab
i gunler bı spru sormak ıstıyorum bende bı dogo var 4 aylık suan 22 kg kılosu nasıl bılmıyorum ayrıca bı dıs problemımız var arka ıkı dısıde veterıne taslanmıs gıbı bıseyler dedı onu napmalıyım bı zararı olurmu ne yaparsam gecer bıdaha olmaz… bıde hangı mamayla beslersem daha ıyı olur suan problan kuzu etlıyle beslıyorum ve cok paglı daha uygun bı mama varmı acaba…?? gobek delılıgını baglayan ınsanlar yanlıs baglamıs dıye duydum ve orda bı sısmelık var veterıner bel fıtıgı dedı ama nolur o napmalıyım bunuda kerım abı bana bı yardımcı ol lutfen ???
Kerim Usta
Merhaba;
Sorunuzu Ergün kardeşim cevaplayacak…Teşekkürler