Arjantin Dogo Köpekleri
Dogo Argentino Apartman Dairesinde Beslenebilir mi?
Dogo Argentino tam bir arazi köpeğidir, ve av amaçlı üretilmiştir. Bu hayvanlar çok güçlü ve cüsselidir. Havlamayı hiç sevmezler, genelde sessiz ve sakindirler. Tüy dökmez ve köpeklere has olan kokuyu barındırmazlar (çok çok az bir kokusu vardır) Ancak bu özelliklerine rağmen apartmanda beslenemeyecek kadar büyük ve enerji doludurlar. Kısacası bahçeniz yoksa almamanız önerilir.
Aile bireyleriyle iyi geçinir mi?
Dogolar aşırı sadık hayvanlardır, her ne kadar güçlü olsalarda sahiplerini iyi tanır ve benimserler, evde yaşayan 2 yaşında çocuktan tutunda 60 yaşındaki büyük annenize kadar aile bireylerini sahiplenirler ve asla onlara zarar vermezler. O kadar dikkat ederlerki evin içerisinde birinizin ayağına bile basmazlar. Yani bu konuda sorun yaşamazsınız.
Dogo argentino evdeki diğer köpeğimle anlaşır mı ?
Eğer ikiside erkekse pek anlaşabildiklerini söyleyemem, bir başkanlık savaşı içine girecekler ve bu köpekler çok güçlü olduğundan kavga durumunda ayırmanız çok güçtür. Bu sebeple ya yavru haldeyken beraber beslemeye başlayın (2 köpekte yavruyken) yada karşı cins olmasına özen gösterin.
Eğitim süreci kolay mıdır?
Bu tarz güçlü ve doğası gereği saldırabilecek bir tür olduğundan profesyonel eğitim şarttır. Eğitim maliyeti yaklaşık 800-1000 TL arasıdır.
Dogoların Genel Özellikleri
- Tamamen düz beyaz renkte ve burnu siyah olmalıdır.
- Az duyma yada hiç duymama gibi ırsi problemleri olabilir.
- Derisinde siyah benekler olması sağlıklı olduğunu gösterir. (Tüylerde değil)
- Dogolar asla ve asla maskeli olmaz, maskeli diye satılan köpekler dogo argentino değildir. Almayınız.
- Tavuk etine genelinin alerjisi vardır ve profesyonel mama ile beslenmelidir.
Antreman ihtiyacı nasıldır?
Dogolar günlük olarak antreman yapmak zorundadır, minimum günlük 1 saat zaman ayırılması gerekmektedir. Dogolar yüzmeyi çok severler, eğer deniz kenarı bir yerde yaşıyorsanız her gün yüzmesi bütün antreman ihtiyacını karşılayacaktır. Bu köpekler özellikle doğa gezilerine bayılırlar.
Saldırganlık ve Av iç güdüsü
Öncelikle Dogo Argentino ırkının canavar olduğu ön yargısını unutun. Bu ırk aslında fino lardan bile daha sakindir, Dogo nun saldırması için kendi bölgesine yabancı birinin girmesi, onun yemeğini alması yada aile bireylerine zarar gelmesi gerekmektedir. Bunun haricinde asla hiçbir insana yada hayvana saldırmaz.
Dogoları tehlikeli kılan en büyük özellik onun av alanına (bölgesine) giren canlıya asla havlamaz, bunun yerine en uygun pozisyona gelene kadar saklanması ve saldırmasıdır. Bununda sebebi tamamen av köpeği olmasıdır. Ayrıca köpeğiniz duymuyorsa üzülmeyin, burnu en hafif kokuları bile 1-2 kilometre öteden algılar ve gerekli tepkiyi vermesini sağlar.
Dogo Argentino, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. Alın dışa doğru çıkınılıdır, burun ucuna doğru yumuşak bir kıvrımla sonlanır. Uzun güçlü çenesi ve güçlü dişlerle tamamlanan başı oldukça büyüktür ve bir bütünlük oluşturur.
Güçlü dişler makas tarzı, birbirini karşılayacak şekildedir. Kulakları uzun ve kıvrık olarak kabul edilmekle birlikte kesilerek dik olarakta kabul görmüştür. Kesik kulaklar bakışına daha sert bir görünüm kazandırmaktadır.
Dikkatli, akıllı ve tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi veya koyu ela renkte olabilir. Burun ucu daima siyah renktedir. Göğüs kafesi geniş ve oldukça derindir. Kare şeklini andıran bu geniş göğüs yapısı güçlü bir görünüm kazandırır. Vücüdu beyaz, sık, parlak ve ipeksi düz tüylerle kaplıdır. Tüyler tek tabakalı ve kısadır. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı boyuna esneklik kazandırdığından av sırasında korunmasına yardımcıdır. Kuyruğu oldukça uzundur ve sürekli aşağıda taşıdığı kuyruğunu ancak heyecanlandığı zaman yukarıda sallar.
Karakteri
Dogo Argentino mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. Çocuklarla iyi anlaşır. Tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. Oldukça zeki olan bu ırk kolay eğitim alır. Ancak güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir.
Yetişkinleri agresiflik göstermekle birlikte genellikle uyarılmadıkları sürece saldırganlık ve meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Argentino herkes için uygun bir seçim olmayabilir. Dominat ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yetiştiriciler uygun yavruyu uygun sahip ile birleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Yavru dönemlerinden itibaren birlikte bulundurulduğu taktirde diğer petlerle iyi anlaşabilir. Irkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine erken dönemlerde başlanmalıdır.
Yaşam Ortamı
Dogo Argentino egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayabileceği bahçeli bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bahçede kalabilir ancak dondurucu soğuklarda mutlaka kapalı bir yerde olmalıdır. Ilıman iklimleri sever.
Egzersiz İhtiyacı
Avcı bir ırk olan Dogo Argentino’nun günlük egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır.
Bakımı
Kısa ve tek tabakalı olan tüylerin bakımı oldukça kolaydır. Köpeklere özgü kokusu yoktur. Uzadığında kolayca içe kıvrılan tırnakların bakımına özen gösterilmeli ve düzenli olarak kısaltılmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker. Salya ise hiç yok denecek kadardır, ağızlarında salya görmenizin imkanı yoktur.
Kökeni
Dogo Argentino yeryüzündeki en yeni köpek ırklarından biridir. Bu köpek Arjantinlilerin ulusal övünç kaynağıdır ve onunla en az futbol ve tango kadar gurur duyarlar. Dogo’nun tarihi oldukça yenidir ve çok iyi bilinmektedir.
Irkın yaratıcısı Prof. Dr. Antonio Nores Martines bir genetik uzmanı ve tutku dolu bir avcıydı. 20.yy başlarında Arjantin’de av düpedüz tehlike demekti, çünkü gerek uçsuz bucaksız kayalıklar ve çalılıklardan oluşan arazi, gerekse de tehlikeli hayvanlar (puma, jaguar ve Avrupa yaban domuzu) her avı gerçek maceraya dönüştürüyordu.
Dünyadaki hiçbir köpek bu koşullarda avlanamıyor, denendiklerinde ise kendileri “av” oluyorlardı.
Antonio Martines’in hayali av içgüdülerine sahip olan, uzun mesafeleri koşabilen, iyi koku alabilen, bir pumayla teke tek dövüşüp onu alt edebilecek kadar güçlü, dövüş sırasında alabileceği yaralar yüzünden mücadeleyi bırakmayan ama aynı zamanda ve en önemlisi de insanlara ve diğer köpeklere karşı gereksiz agresiflikten yoksun bir köpek cinsi yaratmaktı.
Antonio Martines’in hayalini kurduğu köpeğin özellikleri yeryüzündeki hiçbir köpekte bir arada yoktu. İstediğini elde etmek için birçok köpek cinsinin en iyi özelliklerini bir araya getirmesi gerekiyordu. Karşısındaki işin çok uzun, yorucu ve belki de imkansız olduğunu biliyordu, ama başaracak olursa bütün dünyayı hayrete düşürecek bir köpek cinsinin ortaya çıkacağını da çok iyi biliyordu.
Yeni ırkın temeli olarak Perro de Pelea’yı (Kordoba Beyaz Dövüş Köpeği – günümüzde soyu tükenmiştir) aldı. (Bazı kaynaklara göre 30 dişi) Buna tam 9 farklı köpek ırkı ekledi ve uzun yıllar sonunda amacına ulaştı. Kullandığı bütün köpekler safkandı ve çiftleşmeler sonucu doğan yavrular arasından en elitlerini seçiyordu.
Seçilen ırklar da tabii ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu.
Dogo Argentino Nasıl Ortaya Çıktı ?
- Bir puma veya yaban domuzuna yetişmek ve ona saldırmak için hızlı ve cesur köpeklere ihtiyaçları vardı ve Antonio Nores Martines ve kardeşi Avgustin Nores Martines’e göre bu köpek İrlanda Kurt Tazısı’ndan başkası olamazdı..
- Elde edilen köpeğin büyüklüğünü korumak ve kas yapısını daha da geliştirmek için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu.
- Avrupa’daki en popüler av köpeklerinden biri olan Pointer mükemmel koku alma duyusunu verdi.
- Bulldog’un geniş göğsü, yere sağlam basışı ve gözü pekliği, kardeşlerin yeni cins için seçtikleri diğer özelliklerdi.
- Boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen “Köpeklerin Gladyatörü” Bullterrier cesaret, korkusuzluk, çeviklik özelliklerini verdi.
- Kafa tasını ve genel olarak bütün iskeleti güçlendirmek ve büyütmek için Danua tercih edilen bir sonraki cins oldu.
- Dünyanın en güçlü köpek çenelerinden birinin sahibi Dogue de Bordeaux yeni cinsin zaten güçlü olan çenelerini biraz daha geliştirdi.
- Arjantin pampaslarında avlanmak için kolaylıkla seçilebilen bir renk olan beyaz için Pirenei Dağ Köpeği kullanıldı.
- En son kullanılan cins olan Boxer yeni cinse sağlam psikoloji ve canlılık verdi.
- Artık sonuca ulaşılmıştı. Yeni köpek bütün beklentileri karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda çok üstün birkaç özellik daha sergiliyordu.
- Ne yazık ki 1956 yılında Prof. Dr. Antonio Nores Martines trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti ve ortaya çıkan bu yeni köpek ırkının Uluslararası Köpek Federasyonu (FCI) tarafından resmen tanınmasını (1964) göremedi.
- Kardeşi Avgustin bu cinsin popüler hale gelmesi için elinden geleni yaptı ve onun sayesinde bu yeni ırk yok olmaktan kurtuldu. Gittiği her yere yanında Dogo Argentino yavrularını götürüyor ve oradaki üst düzey kişilere hediye ediyordu. Daha sonra Arjantin’in Kanada’daki büyükelçisi olarak Kuzey Amerika’ya gittiğinde yine yanında birkaç Dogo götürerek köpeğin orada da tanınmasını sağladı.
Başkalarıyla Geçinme
- Başka köpeklerle geçinme(++)
- Başka petlerle geçinme (+++)
- Çocuklarla anlaşma (++++)
- Yabancılara davranış (+++)
- İtaat seviyesi (+++)
- Eğitilebilirlik (++++)
- Koruma özelliği (+++++)
- Egzersiz ihtiyacı(+++++)
- Oyunculuk (++++)
Boyut ve Ağırlık
- Irk boyutu Büyük
- Yükseklik Erkekde 62-68 cm
- Yükseklik Dişide 60-65 cm
- Kilo Erkekde 45 Kg
- Kilo Dişide 36 Kg
- Tüy Özellikleri
- Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
- Tüy Yapısı Düz, tek tabakalı, parlak ve ipeksi
- Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
- Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir veya
- banyo yaptırılabilir
- Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
- Taşıdığı Renkler Beyaz
Irk Özellikleri
- Kişilik: Dominant, Zeki, Oyuncu, Korkusuz, Cesur, Ailesine Sadık
- Kötü Huyları: Uyarıldığında agresifleşebilir
- Yetenekli Olduğu Görevler: Bekçilik, Avcılık, Koruma, Arama ve Kurtarma, Polis, Asker, İş köpeği
- Yaşadığı iklim: Ilıman İklim
- En uygun yaşam alanı: Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Sağırlık, Deri problemleri, Kalça çıkığı görülebilmekle birlikte genel olarak sağlıklı bir ırktır - Yaşam Süresi: 11-13 yıl
- Diğer İsimleri: Argentinian Mastiff, Argentine Dogo
- Bağlı Olduğu klüp: FCI, NKC, OREBA, APRI
- Kökeni: Arjantin
Lütfen dikkat:
Bu konu sadece insanları bu köpekler hakkında bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bizden eğitim için yardım istemeyiniz. Bizler Dogo eğitimcisi, satıcısı, aracısı ve veteriner değiliz.Bu konuda eğitim veren firma ve kişilerle herhangi bir bağlantımız yoktur.
şerif
iyi günler bi konuda bilgi almak istiyorum yardımcı olursanız sevınırım bende bir dogo sahibi olmak istiyorum fakat bunların sahıplenılmesı beslenılmesı yasak deniliyo bu konu hakkında bilginiz varmı? tesekurler
Kerim Usta
Merhaba;
24/06/2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Korumu Kanunu’nun Yasaklar başlıklı 14. Madde’sinde ” l) Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek. ” yasaklanırken;belirtilen bu kanunun geçici maddesiylede”Bu Kanunun 14 üncü maddesinin (l) bendinde belirtilen hayvanlardan, yurda bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sokulmuş olanların sahipleri; üç ay içerisinde hayvan koruma kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldırmak; altı ay içerisinde kısırlaştırarak kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim etmek zorundadırlar.“belirtilmiştir.
Buna ilaveten yeni bir öneri sunuldu ama bildiğim kadarıyla geri çekildi.Öneride” Pitbull Terrier, Japanese Tosa’ya ilişkin yasak genişledi. Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bunlar gibi tehlikeli köpek ırklarını ve melezlerini üretmek, sahiplenmek, ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek de yasak kapsamına alındı. Bu yasağa uymayanlara para cezası yerine 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Evlerinde bu türden hayvan bulunduranlar, yasanın çıkmasının ardından 3 ay içinde bu hayvanları teslim etmek zorunda olacak.“sunulmuştu…
Aslında eksik olan bu “tehlikeli ırk” sınıfındaki köpekleri kontrol edecek ekiplerin,tehlikeli ırkları ayırt edebilecek kapasitede olması için iyi bir eğitim gerekli…
kenan
selam ergun ve kerım bey ben dago sahıbı olmak ıstıyorum nerden bulabılırım ıstanbulda bu kopek satan marketlerde satıldıgını okumustum ınternetten guvenıp ala bılırmıyım sımdıden teskkurler
Kerim Usta
Merhaba Kenan Bey…İstanbul’da olmadığımız için bilmiyorum.Fakat internetten canlı hayvan alımı iyi olmaz.Hayvanı görmek gerekir.Hayvan satış noktalarından alabilirsiniz.Veterinerleride unutmayalım.
Konuya ilgi gösteren ziyaretçiler sizinle bağlantı kurabilirler.Teşekkürler
mahmut
ustam istanbulda ve antlyaya gidip geliyorum bende bitane dogo var 2 tane almıstım istanbulda mustakil evde olmadııığım için bitanesini antlyaya getirmek zorunda kaldım diğerinide uygun fiyata sahipllendireceğim aşılı kimligi var veterinerede gösterebilirsiniz safkan bi köpeğim ve safkan guzel dogo istiyorsan 300 400 e bulamazsın ustam bunuda unutma
memduh
merhaba bir adet 3 yaşında erkek arjantin dogo m var yalovada oturuyorum.köpeğimi çiftleştirmek istiyorum bu taraflarda bildiğiniz birileri var mı?şimdiden çok tşk ederim
Kerim Usta
İnşallah takip edenleden birisi karşına çıkar…
engin
merhabalar ben yenı bır dogo sahıbı oldum henuz ıkı hafta ama önceden beslemek ıstedıgım bı cıns dogo sıze sorum soyle ona patronun herzaman ben oldugumu nasıl asılarım bazıları dayak dıyor ama ben karsıyım bu hayvanlara sınırlı ve agrasıf hareketlerde bulunmamak gerekır dıye dusunuyorum cvp ıcın sımdıden tşkl
Ergun
kesinlikle dayak olmaz.gözlerinin içine bakarak gözlerden kaçmamak lazım.besleme alışkanlıklarında değişik sistemler ve mükafatlandırmak suretiyle uygulama yapılabilir.bir miktar aç bırakıp,eğitimi sizin istediğiniz gibi yaparak,sonuçtada onu ödüllendirin.
Ergun
a) Tamamen düz beyaz renkte ve burnu siyah olmalıdır.
b) Az duyma yada hiç duymama gibi ırsi problemleri olabilir.
c) Derisinde siyah benekler olması sağlıklı olduğunu gösterir. (Tüylerde değil)
d) Dogolar asla ve asla maskeli olmaz, maskeli diye satılan köpekler dogo argentino değildir. Almayınız.
e) Tavuk etine genelinin alerjisi vardır ve profesyonel mama ile beslenmelidir.
Dogo olma ihtimali çok düşük muhtemel kırma bir köpek…kerimusta’nın dediği gibi ne olursa olsun sahip çıkın
teşekkür ederim
mustafa
2 haftalık bi dogo getirdi bi arkadaşım bana ama renk kahve rengi.duyduguma göre sadece beyaz oluyormuş renkleri.kırmamı oluyor bendeki.yardımlarınız için teşekkurler
Kerim Usta
Renk gerçek ırklarda beyaz olur.Bu konuyu en güzel Ergün kardeşim cevaplasın ama sizden ricam kırma dahi olsa köpeğinize sahip çıkınız.
hamza
selam abilerim bende bir dogo sahibi olmak istiyorum mümkünse bir dişi bir erkek yavru. yardımı dokunacak olan varmı
Ergun
malesef hamza kardeşim.
Kerim Usta
Belki ziyaretçilerimizden konuyla ilgili yardım gelebilir…
mehmet
:bandit: ben size bir şey danışmak istiyorum bende bir buçuk yaşında dogo var 1 hafta önce bir laham faresi ısırdı yani parcaladı köpehime herhangibi bir zarar yada virüs filan kaparmı ve artı köpehim benden başka kimseye ne kendisini verdiriyo nede ellettiriyo artı bir canlı dördügü zaman ben bila zap edemiyom bazen cok salgırgan bunun için ben ne yapa bilirim görüşlerinizi bekliyorum :bandit:
Ergun
o artık canavarlaşmış.aslında yetiştirmeden kaynaklı bir sorun görünüyor.veterinerden yardım alsanız daha uygun olur.
tolga
teşekkürler ciddiye alıp cevapladığınız için. şunu belirteyim dogo beslemek isteyen arkadaşlara ben alman kurdu ve full eğitimli rott besledim fakat dogo bi başka nasıl söylim insan gibi bi haywan daha 2 aylık ve adam gibi oturup tv izleyen bi hayvan :) öneririm. fakat hocamın dediği gibi alan büyük olmalı ben terasta besliyorum fakat bahçe kadar büyükçe bi teras. yoksa ewde tutamazsınız enerji patlaması olan bi haywan…
Ergun
BEN TEŞEKÜR EDERİM Tolga kardeşim.
serthan candan
tolga kardeşim selam..
üstadlarada selam olsun…
öncelikle şu ana kadar hatta diyebilirim ki 200 e yakın köpek yetiştirip bunlarıda ayrıca sahiplendirmiş biri olarak hala elimde belirli sayıda köpeğim var,ama apartman şartlarında değil çevremdeki arkadaşlarımın müstakil bahçelerinde bakmaktayım,şu anda da sahip olmadığım ırklardan dogo ve rot kaldı diyebilirim,rot köpeğinin olduğunu yazmışsın (eğitimli olarak) eğitimini tamamlamış rot yavrusunu nasıl edinebilirim,ben profesyonel değilim fakat nerede bakılamayan sağlam ırk köpekler varsa çok mu şanslıyım bilemiyorum hep bana denk geliyor ve büyütüyorum sonrada yakınlarımdan isteyenlere veriyorum.bakabilecek durumda olanlara veriyorum ki sonradan o köpeğin sokaklarda görmek beni çok üzeceğinden gerçek anlamda sevgisi ve köpek ihtiyacı olanlara sahiplendiriyorum dersem yalan olmaz.
şayet 5-6-7 aylığı geçmeyen eğitimide olan yavrulara her zaman talip olabilirim.
saygılar….
tolga
merhaba benim 2 aylık dogom var ciddi anlamda hareketli ve yemeğe müthiş eğilimi var.belirttiğiniz gibi hawlama huyu pek yok fakat ağlama durumu var. bugün farkettiğim bişeyde bundan 1 ay önce kulaklarını kestirdik fakat bugün bir kulağında biraz sararma gördüm ama silinince çıkan bi durum kulak içindede sarı pislik tarzı şeyler var terata kulübede yaşıyor ve son 2 3 gündür sanki kulübe içinde bi rahatsızlığı var sanı yanıyor gibi sesler çıkarıyor kimi zaman bunları birleştirdiğimizde acaba kulübe içinde olan bi böcek tarzı ona zarar weren bişeylermi mevcut cevaplarsanız sevinirim
Ergun
bebeklik devresinden çıkma aşmasına gelmiş artık.2 enfazla 3 aylıkken yeri dar gelmeye başlar dikkat ettiysen bu tür hayvanlar hareketlidir.terastan mümkünse bahçe gibi bir yerde beslesen daha iyi olur.kulağına gelince vterinerden yardım alırsan daha iyi olur.