Altı Kaval üstü Şeşhane
Bu deyim halk arasında “Altı Kaval üstü Şişhane ” olarak ta kullanılmaktadır. Parçaları birbirine uymayan aparatlara veya giyim kuşamı uyumsuz kıyafetleri giyenlere “Altı kaval,Üstü Şeşhane” deyimi kullanılır. Türk Dil Kurumu anlam olarak “giysilerini birbirine uygun düşüremeyen, yakıştıramayanlar için söylenen bir söz” diye belirtmektedir.
İstanbul’un ilçelerinden Şişhane’ye eskiden Şeşhane denilirdi. Kelime anlamına bakacak olursak ‘şeş‘ altı demektir. “hane” ise imalat yapılan işlerin sonuna her zaman getirilirdi. Kahvehane, dabakhane ,yemekhane gibi… Şeş (Altı) tüfek ve toplardaki yiv sayısını belirtmektedir. Yivsiz top ve tüfeklere içi düz olduğu için kaval tipi denilir ve bu toplarda toplarda sadece gülle kullanırlardı.
Daha sonra ise yiv icat edilerek topların içine mermiler yerleştirildi. Bunun sonucu olarak yivlerin meydana getirdiği ivme sayesinde mermiler toplardan daha uzun mesafelere eriştiler. Kısacası bu yivli top ve tüfeklerde altı adet yiv bulunduğundan imal edilen yere de Şeşhane denilmiştir.
Söylenenlere göre, kaval tipi top ile yivli topu birleştirerek bir deneme yapılmak istenir. Etraftakiler her iki silahın birleştirilmesinin iyi olmayacağını söyleyerek uyumsuzluğu bu deyimle anlatırlar.
Günümüzde birbirine yakışmayan, parçalara, aparatlara, giyim kuşama “Altı kaval ,üstü şeşhane” deyimi sıklıkla kullanılır.
Bir yanıt yazın