- Ağaç kökünden yıkılır (Atasözü) Bir düzen, ayrıntıların değişmesiyle değil temelin bozulmasıyla yıkılır.
- Ağaç ne kadar uzasa göğe ermez (Atasözü) İnsan ne kadar yükselirse yükselsin bir yerde durur.
- Ağaç olmak (Deyim) Bir yerde ayakta durarak çokça beklemek.
- Ağaç ucuna yel değer, güzel kişiye söz değer (Atasözü) Güzel insanlar her yerde ilgi çekerler, her zaman onların sözü kabul edilir.
- Ağaç yaprağıyla gürler (güzeldir) (Atasözü) İnsan önemli işleri akrabası, yakınları, yandaşlarından güç alarak daha kolay yapar.
- Ağaç yaş (fidan) iken eğilir (Atasözü) İnsanlar küçük yaşta kolay eğitilir.
- Ağaç yeşert meyve getirsin, oğlan büyüt ekmek getirsin (Atasözü) Erkek evlat meyve veren ağaç gibidir, günü gelince evin geçim yükünü hafifletir.
- Ağaçtan maşa, abdaldan paşa olmaz (Atasözü) Yeteneksiz, beceriksiz kimse önemli işlerde kullanılamaz.
- Ağaçtan maşa olmaz (Atasözü) Yeteneksiz, beceriksiz kimse önemli işlerde kullanılamaz.
- Balta değmedik ağaç olmaz (Atasözü) Zarar görmeyen, başına felaket gelmeyen kimse yoktur.
- Bir ağaçta gül de biter, diken de (Atasözü) Bir aileden iyi adam da çıkar, kötü adam da.
- Bir ağaçtan okluk da çıkar, b*kluk da (Atasözü) Bir aileden iyi adam da çıkar, kötü adam da.
- Bir vuruşla ağaç devrilmez (Atasözü) Olumlu bir sonuç elde etmek için, tek bir girişimle yetinmemeli, o işe devam edilmelidir.
- Her ağaç kökünden kurur (çürür) (Atasözü) Bir topluluğun dayandığı temel bozulursa o topluluk bozulur.
- Her ağaçtan kaşık olmaz (Atasözü) Özelliği olan bir iş için sıradan birisi kullanılamaz.
- Meyve veren ağaç taşlanır (Atasözü) Bilgili, hünerli, işinde başarılı olan kimseler kıskanılır, eleştirilir ve işlerini yapmaları zorlaştırılır.
Kaynak:
- Türk Dil Kurumu Sözlüğü kullanılmıştır.
Latest posts by Kerim Usta (see all)
- Edebiyatın İzinde: Yüzyıllar Boyunca Edebi Akımlar - 12 Mayıs 2025
- Bir İsme Sığan Sonsuzluk: Anne - 11 Mayıs 2025
- Doğu ile Batı Arasındaki Kalem: Rudyard Kipling - 10 Mayıs 2025
Şimdi, dk
Keşke üşenmeyip, “şimdi” dedikten sonra görüşlerini aktarabilseydin