Ev Hanımlarına Tavsiyeler
Sıvıyağları uygun şekilde kullanabiliyor musunuz?
Sıvıyağların kullanma şekilleri çok yönlüdür. Hem de bu tip yağlar daha sağlıklıdır. Bitkisel yağların en kıymetlisi zeytinyağıdır. Sıvıyağı kızartmalarda, buğulamalarda, ızgaralarda ve hatta tatlılarda bile kullanılabilir.
Sıvıyağ su ihtiva etmediği için yemek tarifelerinde verilen miktarın % 80’ini kullanmanız kafidir. İçine batırdığınız kuru bir tahta kaşığın çevresinde kabarcıklar oluştuğunda yağ kızmış demektir. Sıvıyağın kızma ısısı diğer yağlara göre daha yüksek olduğu için yanma hızı da bu yağlara göre daha yavaştır.
Yanmamış kızgın yağın gerekli olduğu yerlerde sıvıyağı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tavadaki yağ ateş aldığı zaman su ile söndürmeye kalkmayın. Üzerine bir kapak örtün.
Reçelinizin şekerlenmemesi için, kullandığınız limon suyunu ocaktan indireceğinize yakın koyun. Daha önce konan limonsuyu reçelin rengini koyulaştırır. Reçelin uzun müddet dayanmasını istiyorsanız, şeker miktarını meyve miktarının 1,5 katı olarak ayarlayın.
Cam eşyaların üzerine yapıştırılmış ve çıkmayan etiketleri kolonyalı pamuk ile silerek rahatça çıkarabilirsiniz.
Çorbalarınızdaki fazla yağı içine bir marul yaprağı atarak alabilirsiniz.
Mayonez, ketçap ve salata soslarını buzdolabında saklayınız.
Et yemeklerine lezzet vermek için kullanacağınız sebzelerin başında kereviz, havuç ve şalgam gelir.
Çiçeklerinizi vazoda daha canlı tutmak ve suyunun uzun müddet durup kokmaması için içine bir damla çamaşır suyu ilave ediniz.
Süzme yoğurdun ekşimesinden mi şikayetçisiniz? Yoğurt ekşidikçe soğuk su karıştırıp süzün. Ekşiliğin geçtiğini göreceksiniz.
Pilici doldururken, içine konacak ayıklanmamış bir iki diş sırımsak, piliç etinin kokusunu daha etkili kılar.
Bakırı parlatmak için, bir süngerle üstüne süt sürüp kurumasını beklemeli sonra yumuşak bezle parlatmalıdır.
Çamaşırı ütülemeden önce ıslatıp, sonra da yarım saat beklemek sıkıcıdır. Onun için çamaşırları sıcak su ile ıslatmalısınız.
Limon seçerken kabuğunun pürüzsüz ve ince olmasına dikkat edin. Bu tür limonlar hem daha sulu hem de daha kokulu olurlar.
Kaynamakta olan yemeğin taşmaması için tencerenin ağzına zeytinyağı sürün. Yemeğiniz taşmayacak, tencere ve ocağınız da kirlenmeyecektir.
En iyi yemek, dibi kalın ve düz olan tencerede pişer.
Unlu tatlılara bir tutam tuz ilave ederseniz lezzeti artar.
Islanan toz şeker, fırında 1-2 dakika bırakılırsa, eskisi gibi olur.
Tebeşir tozu sirkeyi emerse, sirkenin hilesiz olduğu anlaşılır.
Sigara kokusunu gidermek için, bir köşeye sirkeli bez konulur.
Elbise, süngerle nemli olarak silinirse fırçanın almadığı tozlardan kurtulur.
Yağlı yemek dökülen elbise üzerine, biraz pudra veya tuz serpilerek yağı emmesi sağlanır.
Kahve hazırlayacağınız suyun en az miktarda kireç ihtiva etmesi gerekir. Aksi takdirde kahveniz tortulanır ve acılaşır. Bunun için kaynak sularını tercih etmelisiniz. Kahvenizin üzerine dökeceğiniz su hiçbir zaman kaynar olmamalıdır. Kaynamaya yakın 95 derece ısıtılmış suyu dökmelisiniz.
Şekerlenmeye başlamış reçeli bir tencereye koyun. Her kilo için iki adet limonun suyunu ekleyip bir taşım kaynatın.
Yaptığınız pirinç pilavının suyuna birkaç damla limon suyu ilave edin. Pilavınız her zamankinden daha beyaz olacaktır.
Domateslerin kabuklarını daha kolay soymak için 30 saniye kadar kaynar suya sokup çıkarın.
Uzun ve derin şişelerin temizliği her zaman problem olur. Ama işin kolayı var. İçine gazete parçaları atıp su doldurun. Birkaç saat beklettikten sonra gazete parçalarıyla birlikte çalkalayıp deterjanlı sıcak su ile yıkayın.
Pişirirken yemeğin tuzunu fazla kaçırdıysanız içine bir ya da iki adet soyulmuş patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Kaynayan sütün taşmaması için gözünüzün sürekli üzerinde olması gerekir. Hele kaynama noktasına geldiğinde, dikkatinizi birkaç saniyeliğine başka yere çevirseniz hemen taşıverir. Bunu önlemek için süt tenceresinin içine metal bir kaşık koyabilirsiniz.
Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için kahveyi satın aldıktan sonra cam kavanoza koyun ve içine birkaç tane kesme şeker atın.
Aceleniz var ve etleri çabuk pişirmek istiyorsanız etlerin üzerine birkaç damla sirke sürün. Çabucak piştiğini göreceksiniz.
Tencerelerinizi yıkarken lekeleri çıkarmakta zorluk çekiyorsanız, içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Böylece lekelerden kurtulacaksınız.
Bulaşık makineniz çatal bıçaklarınızı karartıyorsa ayda bir kere deterjan koyduğunuz bölüme çamaşır suyu koyun.
Şekerlerinizin rutubetlenmesini, şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarak engelleyebilirsiniz.
Yağ şişelerinizi yıkarken içlerine birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın. Böylece pırıl pırıl şişelere kavuşmuş olursunuz.
Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle oğmaktır.
Mürekkep lekesini çıkarak için, önce mürekkebi süngerle emdiriniz. Sonra da biraz süt damlatıp pamukla siliniz. Ardından sabunlu su ile leke yerini fırçalayıp su ile siliniz.
Yağı çok yüksek hararette tutmak, birtakım zehirli ve tahriş edici maddelerin meydana gelmesine sebep olabilir. Yağı kaynayacak kıvama getirmek yeterlidir.
Kalsiyum ihtiyacı duyanlar süt, peynir, yoğurt, karnabahar, lahana, incir ve mercimek gibi besinlerden yararlanmayı unutmamalıdır.
Meyveleri hemen yemeğin üzerine yemektense, öğün aralarında yiyin. Hem sizi tok tutar, hem lifli beslenmiş, hem de bir sonraki öğüne hazır olursunuz.
- Yeşil Kahveyi Biliyormusunuz? - 2 Aralık 2023
- Seni Çok Özledim Ey Yar - 18 Ekim 2023
- İmam Gazali’nin İlahi Aşk Tarifi - 13 Ekim 2023