Libretto
İtalyanca libretto kelimesinden dilimize girmiştir. Bir operanın sözlerinin yazılı bulunduğu kitaba ayrıca bir pandomimi veya baleyi açıklayan kitaba da libretto denir. Oratoryo, kantat gibi eserlerinin sözel metinlerine de libretto adı verilmektedir.
Opera eserlerinde, belirli bir konuyu anlatan şiir, öykü vb. gibi librettolar olabileceği gibi bağımsız yazılmış librettolar da bulunmaktadır. Bir tiyatro eserinin tamamı libretto olarak kullanılabildiği gibi, sadece bir bölümü ya da konusu temel alınarak yazılan librettolar mevcuttur.
Opera eserlerinde eserin bestecisi ile libretto yazarı birlikte anılmaktadır. Eserin müziği kadar librettosu da o eserin güzelliğini yansıtan temel unsurdur. Genellikle var olan librettolar üzerine müzikler yapılabildiği gibi müziği önceden yapılmış ve sonra üzerlerine libretto yazılmış eserlerde az da olsa bulunmaktadır.
Ülkemizde de Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği ve librettosunu yazdığı Yunus Emre Oratoryosu dünya çapında üne kavuşmuş ayrıca Fazıl Say’ın müziklerini yaptığı, Aytaç Yalman’ ın librettosunu yazdığı Nazım Hikmet Oratoryosu da son yıllarda önemli olarak gösterilebilecek libretto yazılarındandır.
Kaynak:
- Türk Dil Kurumu Sözlüğü
- Biyografi.info
Bir yanıt yazın