Geiger-Müller Sayacı Hakkında Bilgi

Geiger–Müller Sayacı Hakkında Bilgi

Geiger–Müller Sayacı, aynı zamanda “Geiger Sayacı” olarak da adlandırılır. Mucidi ise Alman Fizikçi Hans Geiger’dir. Görevi ise bulunan ortamda radyasyonu ölçen bir çeşit radyasyon detektörüdür. Taşınabilir radyasyon kontrol cihazı olarak tasarlanması ve genel olarak yaygın kullanımı nedeniyle, dünyada en çok bilinen radyasyon cihazıdır.

Bir Geiger Sayacının sesi nükleer silahlar ve serpinti oranı ile ilişkilidir. Bu durumlar haricinde,

  • Nükleer atıkların ve yan ürünlerinin bolca bulunduğu nükleer santrallerde,
  • Hastanelerde MRI, BT ve X-ışını makinelerinde
  • Madenlerde radyasyona maruz kalma oranının tespiti ve kontrolü için kullanılır.

Detektör Geiger sayacının ana kısmıdır. Dedektör kısmı “radyoaktif izotop” olarak bilinen radyoaktif bir partikülün yakalanmasından, tespit edilmesinden ve son olarak işaretlenmesinden sorumludur.En basit olarak, detektör, tam ortasından geçen iletken bir teli bulunan inert bir gaz içeren metalik içi boş bir tüptür. Kabloya bir batarya tarafından pozitif olarak şarj verilir.

Her radyoaktif atom parçalanıp yakınındaki elektronları parçaladığında, dedektör üzerinde bir “tık” oluşturur. Her bir tıklama, tek bir atomun olduğunu gösterir ve bu nedenle daha fazla tıklama daha fazla radyasyon anlamına gelir.

Normal bir tıklama düzeyi dakikada 50 kezdir. Bununla birlikte, bir nükleer bomba test bölgesinin merkezinde bu, saniyede 50 kattan fazla artabilir.

Geiger sayacının gövdesinin geri kalanı, radyasyon seviyesini belirten kadranı, tıklamaları iletmek için bir hoparlörden oluşur.

Yararlandığım Kaynaklar:

  • Cosmosmagazine. com
  • vikipedia
Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir