Muammer Kaddafi
Libya’nın Batı karşıtı Lideri Albay Muammer Kaddafi, ‘domino etkisi‘yle gelen halk isyanıyla sarsılıyor. Peki kimdir bu demir yumruklu lider?
- DOĞUM YERİ VE YILI: Libya- Sirte/1942
- EĞİTİMİ: Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi – Tarih Bölümü (1963) Bingazi Askeri Akademisi
- MAKAMA GELİŞİ: 1 Eylül 1969
- MEDENİ HALİ: Safiye Farkaş ile evli
- ÇOCUKLARI: 7’si erkek 8 çocuğu; iki de evlatlığı var.
Albay Muammer Kaddafi, 41 yıldır demir yumrukla yönettiği Libya’da halkının isyanıyla karşı karşıya… İcraatıyla tüm dünyanın gündemine girmeyi başaran Kaddafi, Kıbrıs Harekâtı sırasında ABD’ye rest çekip Türkiye’ye destek verince Türklerin gönlüne taht kurmuştu.
İşte gazete Habertürk’ten Buket Gongu’nun derlemesiyle Kaddafi:
Her fırsatta kendisine; 1956-1970 yıllarında Mısır’ı yöneten devrimci, milliyetçi, sosyalist lider Cemal Abdülnasır’ı örnek aldığını söylüyordu Muammer Kaddafi. Hem iç, hem de dıştaki sert politikalarıyla bilinen Kaddafi, Arap ülkelerinde domino etkisi yaratan ayaklanmalar nedeniyle zor günler yaşıyor… Ülkesinden kaçtığı iddiaları da artık dillendiriliyor.
Libya’yı 41 yıldır yöneten Kaddafi, liman kenti Sirte’ye yakın bir çölde, göçebe bir Berberi ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi.
Çadır, hayatı boyunca vazgeçilmez eşyası oldu Kaddafi’nin. Devlet liderleri ile görüşmek üzere gittiği İtalya, Fransa, ABD gibi ülkelerde de yanında götürmekten çekinmediği çadırı. 5 yıldızlı otellerin bahçesine kuruldu her seferinde.
SÖMÜRGE KARŞITI BABASI, HAPİS YATMIŞTI
Babası ve amcası sömürgeciliğe karşı yaptıkları eylemler nedeniyle uzun yıllar boyunca hapis yattı. Siyasetin sürekli konuşulduğu, özgürlükçü bir ailede yaşayan Kaddafi, çok parlak bir öğrenciydi. Öğrencilik yıllarında da tıpkı babası ve amcası gibi siyasette aktif oldu.
Libya Üniversitesi Tarih bölümünden 1963’te mezun olan Kaddafi, Libya Askeri Akademisi’ni bitirdi ve daha sonra İngiltere’ye giderek “zırhlı savaş taktikleri” kurslarına katıldı. 1969’da Kara Kuvvetleri’ nde yüzbaşılığa kadar yükselen Kaddafi, aynı yıl “Özgür Subaylar Hareketi” örgütüyle askeri darbe yaparak Kral İdris’i tahttan indirdi.
SOSYALİST DİKTATÖR BATI’YA KARŞI
Kaddafi, darbe sonrası “Albay” rütbesi ile Libya Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Devrim Komuta Konseyi Başkanlığı’na getirildi. Libya lideri, dış politikada Arap ırkçılığına dayalı Batı karşıtı bir tavır sergilerken, ülkede sosyalist bir rejim uyguladı. Abdülnasır’ın Mısır’da gerçekleştirdiği reformları, Libya’da da uygulamaya başladı.
İngiltere ve ABD’ye ait askeri üsleri, darbeden 1 yıl sonra kapattı ve 1973 yılında Kültür Devrimi başlattı. 1977 yılında Devrim Komuta Konseyi’nin görevine son verildi. Genel Halk Kongresi Sekreterliği’ni üstlenen Kaddafi, 1979’da bu görevden çekildiyse de Devlet Başkanı olarak yönetimdeki etkisini devam ettirdi.
TÜRKİYE’YE KIBRIS KONUSUNDA YARDIM ETTİ
Kaddafi’nin ilk işlerinden biri, petrol şirketlerini ulusallaştırmak oldu. İtalyan ve Yahudi azınlığın mal varlığına el koyarak göçe zorladı. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda ABD’ye kafa tutarak, Türkiye’ye yardım etti. Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler geliştirdi. İsrail ile barış görüşmelerine karşı çıkarak, Red Cephesi diye bilinen sertlik yanlısı ülkelerle işbirliği yaptı. Dünyanın çeşitli yerlerindeki şiddet yanlısı örgütlere destek sağladığını öne süren Reagan başkanlığındaki ABD yönetiminin baş hedeflerinden biri oldu.
DİN REFORMU YEŞİL KİTAP’TA
Dini bir eğitim görmeyen Kaddafi, dinde reform fikrini savundu ve bunları konferans ve konuşmalarında da anlattı. Daha sonra bu düşüncelerini üç ciltten oluşan eseri Yeşil Kitap’ta topladı.
CEZAEVİNE GREYDERLE GİRDİ: 1170 ÖLÜ
Başkent Trablus’taki Ebu Salem Cezaevi’nde, 1996 yılının Haziran ayında cezaevinin katlanılamaz koşullarını protesto için ayaklanan 1170 mahkûm, 3 gün süren bir operasyonla öldürüldü. Çoğunluğu siyasi muhalefet yapan İslami gruplara üyelikten tutuklu mahkûmların bulunduğu cezaevinin duvarı greyderlerle yıkılarak isyancılara ulaşıldı. Görgü tanıkları, öldürülen mahkûmların cesetlerinin üst üste yığıldıklarını, daha sonra da cezaevinden kamyonlarla çıkarıldığını söylediler.
İnsan hakları örgütleri, katliamın Kaddafi yönetimi tarafından planlandığını belirtirken, hükümet tarafından başlatılan soruşturma sonuçsuz kaldı. İngiliz Times Gazetesi yazarlarından Martin Fletcher da, Kaddafi’nin şimdi cezaevi katliamının bedelini ödediğini söylüyor.
PARİS’İN GÖBEĞİNE ÇADIR KURDU
Albay Muammer Kaddafi, 2007 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te Elysee Sarayı yakınlarındaki bir parka çadır kurdurdu. Kaddafi yine resmi ziyaret için gittiği Portekiz’in başkenti Lizbon, İtalya’nın başkenti Roma’ya da çadır kurdurarak, burada dinlendi ve misafirlerini ağırladı.
Botokstan yüzünü oynatamıyor
Libya liderinin estetik merakı VVİkileaks belgelerinde de konu oldu. ABD’nin Trablus Büyükelçiliği çıkışlı kriptolarda Kaddafi ile ilgili şu bilgiler yer aldı: “Kaddafi’nin estetik takıntısı bulunuyor. Yaptırdığı botokslar nedeniyle yüz kaslarını hareket ettiremiyor. Aynı zamanda saç da ektirdi ancak vücudu reddedince implant geri alındı.”
FOBİ SAHİBİ, KOKAİN BAĞIMLISI
Libya lideri, deniz üstünde uçakla seyahatten korkuyor ve 8 saatten fazla uçamıyor. Kapalı alan fobisi (klostrofobi) olan Kaddafi, asansöre binemiyor. Yükseklik korkusu (akrofobi) yüzünden de yüksek katlarda duramıyor. Gittiği yerlerde de çadırında kalmayı tercih ediyor. Hipertasyonu ve şeker hastalığı olan Kaddafi’nin kokain krizlerine girdiği iddiaları da var.
Hosteslere Kuran hediye etti
2009’da İtalya’nın başkenti Roma’ya Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün düzenlediği (FAO) dünya gıda güvenliği zirvesine katılmak için giden Kaddafi, burada yaptıklarıyla toplantıyı bile gölgede bıraktı. Roma’da mini etek giymeyen 18-25 yaşları arasında 200 hostes kiralayan Kaddafi, onlara İslam’dan bahsetti ve ardından Kuran-ı Kerim ve Yeşil Kitap hediye etti.
ABD HAVA SALDIRISINDA EVLATLIĞINI ÖLDÜRDÜ
- Arap milliyetçiliği ile bilinen Kaddafi, 16. yüzyılda yaşamış oyun yazarı William Shakespeare’in Arap kökenli Şeyh Zübeyr olduğunu iddia ederek İngilizleri çok kızdırmıştı.
- 1984’te Londra’daki Libya Büyükelçiliği’nin dışında Kaddafi karşıtı protesto yapanlara binadan taramalı tüfekle ateş açıldı. İngiltere ile diplomatik ilişkileri 10 yıldan uzun süre koptu.
- Libya’yı uluslararası terörün kışkırtıcısı olarak gören ABD, 15 Nisan 1986’da Trablus ve Bingazi’yi vurdu. Kaddafi yara almadı, eşi ve iki çocuğu yaralandı. Evlat edindiği kızı Hanna öldü.
- 1988’de bir Amerikan uçağının İskoçya’nın Lockerbie şehrinin üstünde infi lak etmesiyle ilgiIi Libya suç I andı. 243 yolcu ve 16 mürettebat ile 11 kasabalı öldü. Libya 2002’de 270 kişinin ailelerine 2.7 milyar doIar ödemeyi kabul etti.
- Kaddafi 40 kişiden oluşan Amazon Birliği adındaki kadınlar tarafından korunuyor. Bakire oldukları söylenen kadınlar komando eğitimi alıyorlar.
- “Sarışın” Ukraynalı hemşiresi olmadan seyahati sevmediği yazıldı.
- Kaddafi’nin üçüncü oğlu Sadi Kaddafi, İtalya’da futbol oynadı.
- 5. oğlu Hannibal, 2008’de İsviçre’de 2 hizmetçisinin dayak şikâyeti üzerine 2 geceyi gözaltında geçirmişti.
Amerikan CBS televizyonunun Libya’daki muhabiri David Martin’e göre Kaddafi’nin yakalanma süreci şöyle gelişti: Fransız savaş uçakları ve bir ABD Predator pilotsuz uçağı, Perşembe sabahı Muammer Kaddafi’nin doğduğu Sirte ketinden kaçmakta olan 100’ün üzerinde 4X4 araçlık dev bir konvoya saldırdı.
Konvoy küçük gruplara ayrılarak hava saldırılarından kurtulmaya çalıştı ama en az 15 araç vurulmuş, içindekiler ölmüştü.
Kaddafi’nin içinde bulunduğu araç hasar görmüş ama tamamen tahrip olmamıştı. Kaddafi ve korumaları aracı terk ederek otoyolun altından geçen drenaj borularının içine saklandılar ve kısa bir süre sonra da burada Kaddafi muhalifleri tarafından kıstırıldılar.
Burada muhalifler ile korumalara arasındaki çatışmada korumalar öldürüldü. Ama bir görgü tanığının ifadesine göre korumalardan biri ölmeden önce canlı ele geçmemesi için Kaddafi’yi de vurdu. Ancak Kaddafi ölmemiş, ancak ağır yaralanmıştı.
Son anına kadar debdebeli bir yaşam süren Kaddafi yakalandığında da üzerinde altın bir tabanca vardı. Kaddafi ele geçirilidikten sonra muhalifler tarafından bir süre itilip kakıldı ve sürüklendi. Ancak ölümünün korumasının silahından çıkan kurşunlardan mı, yoksa daha sonra aldığı bir yaradan mı kaynaklandığı bilinmiyor. Kaddafi’nin, kendisini sürükleyen muhaliflere söylediği son sözler ise, “Bu yaptığınız günahtır. Bu yaptığınız yanlıştır. Siz doğruyla yanlışın ne olduğunu biliyor musunuz?…” oldu.
Kaddafi’yi kim vurdu?
21 Ekim 2011 Libya eski lideri Muammer Kaddafi’nin nasıl ele geçirildiği ve kim tarafından vurularak öldürüldüğüne dair yeni bilgiler geliyor. İddialar arasında Kaddafi’yi vuranların kendi korumaları olduğu da var.
Bir yanıt yazın