Fizik Mühendisliği Hakkında Bilgiler
Fizik Mühendisliği Bölümü, öğrencilerine Fizik Mühendisliğinin temel kavramları üzerine mesleki eğitim vermekte onları uygulamalı ve teorik araştırmalara yönlendirmektedir. Bölümün programı öğrencilerin yaratıcı ve becerikli olmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Öğrenciler, derslerde öğrendiklerini laboratuarlarda ve proje çalışmalarında uygulayarak Fizik Mühendisliğinin değişik ve çeşitli konularında tecrübelerini geliştirmekte ve ikinci ve üçüncü sınıflardaki yaz stajı ile Fiziğin endüstrideki uygulamalarını yakından tanıma imkânı bulmaktadırlar.
Bugün günlük yaşantımıza girmiş olan transistorlar, lazerler, bilgisayarlar, radarlar, uçaklar, teleskoplar, uydular gibi pek çok gelişmiş teknoloji ürünü, başka bilim ve mühendislik dallarından katkılar olsa da, büyük ölçüde fizikçilerin ve fizik mühendislerinin eseridir.
Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Nükleer fizik, atom-molekül fiziği, katı hal fiziği, kuantum mekaniği ve elektromanyetik gibi kuramsal ve temel konular. Bunun yanında teknik çizim, elektronik, bilgisayar programlama, makine elemanları, malzeme, dalgalar-titreşimler, termodinamik, spektroskopi, kristalografi, medikal fizik (görüntüleme sistemleri),radyoizotop teknikleri, enstrümantasyon (termal + optik + fotonik + elektronik), uygulamalı optik, ince film, lazer gibi kendi içinde gerekli olan mühendislik konuları işlenir.
Fizik mühendisleri; modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, enerji santrallerinde, sanayi kuruluşlarında, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) birim ve laboratuarlarında, sağlık fizikçisi olarak hastanelerde çalışabilmektedirler.
Uygulamalı fizik konusunda uzmanlaşmış ve ayrıca mühendislik formasyonuna da sahip fizik mühendisleri, yine fizik ve diğer temel bilimler ile diğer mühendislik dallarında (Elektrik, Elektronik, Bilgisayar, Hesaplamalı Bilim, Mekatronik, Biyomedikal Mühendisliği vb.) lisansüstü eğitime devam edebilmektedirler. Özellikle gittikçe daha da önem kazanan disiplinler arası bilim ve mühendisliklerde fizik mühendisliği formasyonu önemli olabilmektedir.
- Hava, Su ve Hayat: Meteoroloji Mühendisliği - 24 Kasım 2024
- Çevre Mühendisliği: Geleceği Şekillendiren Meslek - 24 Kasım 2024
- Doğanın İzinde: Orman Endüstri Mühendisliği - 24 Kasım 2024