Peygamberimizin’in Emaneti Ukab-Siyah Sancak
Sancaklar arasında bir sancak vardır ki taşıdığı anlam ile ve önem ile diğer sancaklardan ayrılır. 1400 yıldır İslam’ın sembolü olan bu sancak kutlu Peygamberimiz, Hz. Muhammed (s.a.v)’in Ukab isimli emaneti olan Sancak-ı Şerifi’dir. Hz. Peygamber her katıldığı savaşa Ukab ile girmiştir.
Arap kabileleri arasında sancağın yere düşmesi yenilmek anlamına geliyordu. Böyle bir şey olduğunda askerler mağlubiyeti kabul ederek dağılırlardı. Bu yüzden sancağı taşıyan kişi yaralandığında veya öldüğünde onu taşıyacak sonraki kişi belliydi ve hemen sancağı devralırdı.
Resullullah (s.a.v) kullanılacak sancakların hep beyaz olmasını emretmişti, ancak Ukab siyah renkli idi. Bu Sancak’ın diğerlerinden başka bir farkı da yünlü bir kumaştan yapılmış olmasıydı.
İslam öncesi, Kureyş kabilelerinde kullanılan bu sancak tüm Arapları birleştirici bir öneme sahipti. O dönemdeki tüm kabileler de, İslamiyet’in yayılması safhasında bu sancak altında birleşiyorlardı. Peygamber Efendimiz (sav)’in bu sancak dışında, ordusuna ait birçok sancak daha vardı ama Başkomutanlığa özel olan sancak Ukab’tı.
İslamiyet’in yayılmasından ve Hz. Peygamber (s.a.v)’in vefatından sonra dört halife bu şerefli emaneti almışlardı. Resmi kayıtlara göre daha sonra Emevi ve Abbasi halifelerine intikal eden sancak, Moğallar’ın Bağdat’ı işgal etmesiyle Abbasi Halifesi tarafından Mısır’a götürüldü.
Ukab, Yavuz Sultan Selim Han tarafından Mısır’ın alınmasıyla da Osmanlılara geçmiştir. Yavuz Sultan Selim, Mısır dönüşü sancağı İstanbul’a getirmiş ve o tarihten itibaren Peygamberimiz (sav)’in emaneti olan Ukab, İstanbul’da bulunmaktadır.
Sancak-ı Şerif Osmanlı’ya geçtikten sonra savaşlarda kullanılması adet olmuştu. Ordunun savaş alanına çıkmasından bir süre önce Sancak-ı Şerif bulunduğu yerden çıkarılır ve hazırlık yapılırdı. Bu sancak, savaş alanlarına muhafazası ile birlikte götürülür ve sancaktarlar tarafından korunurdu. Sancak-ı Şerif’in ordu ile beraber olması çok büyük bir şevk unsuru olarak kabul edilirdi.
Yüzyıllarca, İslam ahlakının bayraktarlığını yapan Osmanlı imparatorluğu, Sancak-ı Şerif’in İstanbul’a gelmesi ile büyük bir onura erişmiştir.
Güneşimizden kat kat büyüktür.
Kuran-ı Kerim’de Resullulah Efendimizin sancağı olan Ukab’dan şöyle bahseder;
1-Göklere yemin ederim ki, Tarık’a yemin ederim ki,
2-Tarık nedir bilir misin?
3-O parlayan bir yıldızdır. (Tarık Suresi 1-2-3)
Bu üç ayette bahsedilen Tarık, Allah’a giden yolu gösteren Resulullah Efendimizin, Mübarek sancağında temsil edilmiştir. Ve ahir zamanda da hak ile batılı ayıracak yerlerin ve göklerin sembolü olacaktır. Bu mübarek sancağın temsil ettiği Hz. Peygamber Efendimiz, İslam dini ve Kuran-ı Kerim işte bu dönemde gerçek manada hak ile batılı ayıracaktır.
- “Kuran (Hak ile batılı) ayıran sözdür.” Tarık Suresi-13
- “Onlar bir tuzak kurarlarben de kurarım.” Tarık Suresi 15-16
Resulullah Efendimiz’in sancağı mubarek Ukab ahir zamanda cehalet ve inkar karanlığını delen yıldız olarak Kuran-ı Kerim’de anlatılmıştır.
Mehdi’nin beraberinde süslenmiş bir halde peygamberimiz (s.a.v)’in bayrağı olacaktır. Peygamber (s.a.v)’in softan bayrağı ile çıkacaktır. o bayrak dört köşeli olup, dikişsizdir ve rengi de siyahtır. onda bir hicr (hale) bulunur.
O Resulullah (s.a.v)’in vefatından beri açılmamış olup mehdi çıkınca açılacaktır. Alametlere gelince; beraberinde Allah resulünün (s.a.v) gömleği, kılıcı, sancağı bulunacaktır. o sancak ki peygamberin (s.a.v) vefatından bugüne kadar hiç açılmamıştır. mehdinin zuhuruna kadar da açılmayacaktır.
- Yeşil Kahveyi Biliyormusunuz? - 2 Aralık 2023
- Seni Çok Özledim Ey Yar - 18 Ekim 2023
- İmam Gazali’nin İlahi Aşk Tarifi - 13 Ekim 2023
Selâmün aleyküm UKAB sancağının bir kopyasını yapmanın bir sakıncası varmı dır günah mıdır ? şimdiden teşekkürler cevaplar için
Kopya sonuçta…Günah olmaz kardeşim. Fakat sancağın neden kullanıldığını bilmek ve doğru anlamak en önemlisi…
Selamûn Aleykûm 3ay sonra nasip olursa bir oğlum olacak adını MUSA UKAB birakmak istiyorum isim ağır gelirmi yardımcı olabilirmisiniz
Allah bagislasin…Alışkın olmadığımız bir isim olduğundan biraz ağır olacak ve bebeklikten büyüdüğü ana kadar herkese Ukab’in ne anlama geldiğini anlatmak zorunda kalacaksınız.Dolayısıyla çocuk bir müddet sonra Musa adını tercih edecek ve ukab ikinci planda sadece kimlikle yazılı olacak…Siz bilirsiniz.
isim arapça kökenlidir.Hz.Muhammedin sancaklarından birinin adıdır.güzel isim fakat gelecekte ustamın dediğigibi olma ihtimali yüksek.karar sizin inşallah.